Aláírták az új Brexit-megállapodást az uniós tagországok vezetői

 

A csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcstalálkozón az uniós államok vezetői aláírták a megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásáról (Brexit). Boris Johnson brit kormányfő biztos benne, hogy szombaton a londoni alsóházban is elfogadják a megállapodást.

Boris Johnson (Fotó: EPA/Stephane Lecocq)

Cikkünk frissült. 

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben. A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Az EP-ben egyszerű többségre van szükség a ratifikációhoz, amelyet a huszonhetek kormányait tömörítő tanács minősített többséggel erősíthet meg. Korábbi közlések szerint a képviselőtestület csak akkor bocsátja szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. Az EP-szavazásra állítólag jövő hét csütörtökön kerülhet sor ez esetben.

Johnson optimista

Boris Johnson brit kormányfő szinte biztosra mondta, hogy a brit parlament alsóháza támogatni fogja az új megállapodást.

„Egészen biztos vagyok abban, ha a parlamenti kollégáim megvizsgálják a megállapodást, meg akarják majd szavazni azt” –  mondta a brit miniszterelnök Brüsszelben.

Amennyiben nem fogadják el a képviselők a javaslatot, akkor a brit kormányfő újabb halasztást kérhet. Egy parlamenti döntés értelmében törvényszegést követne el, amennyiben megállapodás nélkül léptetné ki az Egyesült Királyságot az EU-ból október 31-én.

„Nem hiszem, hogy bármi hátráltathatja a kilépést, amely az október 31-i határidővel megtörténhet” – mondta Boris Johnson.

Az Európai Bizottság távozó elnöke szerint az egyezség jogbiztonságot teremt a Brexit okozta zavarok terén.

„Az EU-csúcstalálkozón elfogadott módosított politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőben a felek között, zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel – közölte Jean-Claude Juncker az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón” .

Ez a jogi szöveg az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzését, és körülbelül 4,5 millió ember jogainak védelmét célozza – tette hozzá.

Az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy a megállapodás lehetővé teszi a „káosz és a konfliktusok elkerülését”.

Teljesültek az ír kérések

Az ír miniszterelnök is üdvözölte a megállapodást, amellyel teljesültek Írország célkitűzései, így nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU határokon.

Leo Varadkar ír miniszterelnök elmondta, hogy az uniós szabályozás teljes körű brit alkalmazásáról korábban 2020 végéig tervezett, határozott idejű átmeneti időszak további, 2022-ig tartó meghosszabbítására is sor kerülhet.

„Vegyes érzések kavarognak bennem, sajnálom, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót” – fogalmazott. Az EU nagyon szoros kapcsolatokat kíván ápolni Londonnal, és mindig lesz hely az Egyesült Királyság számára, ha egyszer úgy dönt, hogy vissza szeretne térni – tette hozzá.

Angela Merkel a brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében közölte, hogy a kilépést követően minél hamarabb szabadkereskedelmi tárgyalásokat kell kezdeni Londonnal. Kérdésre válaszolva azt mondta, az uniós tagországok vezetői a megbeszélésen nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, mi következik akkor, ha a brit törvényhozók elutasítják az egyezményt. Most a brit parlament „régi és bölcs” alsóházán a sor, hogy szavazzanak a megállapodásról – fogalmazott a német kancellár.

Barnier marad a posztján

A Brexit-megállapodás elfogadásával után folytatódnak a tárgyalások az EU és Egyesült Királysággal kialakítandó jövőbeli viszonyrendszerről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a Brexit-főtárgyalót Michel Barniert jelölte ki, így további egy évig a francia politikus a posztján marad.

Barnier szerint a csütörtökön aláírt egyezség biztosítja a belső piac integritását és megelőzi a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten.

Hozzátette, a tárgyalások során soha nem akart a döntésük miatt „bosszút állni” a briteken, mindig is tisztelni fogja az Egyesült Királyságot, illetve hálás lesz a szigetországnak, amely a jövőben is fontos gazdasági partnere, barátja és szövetségese lesz az Európai Uniónak.