EU: Törökországnak le kell állítania Szíriában folytatott katonai tevékenységét

 

Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel a hat napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderejét országa területére – szögezték le az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön a török offenzívával összefüggésben elfogadott zárónyilatkozatukban hétfőn. Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont megerősítette, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le az észak-szíriai hadműveletet.

A török hadsereg által támogatott Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki csoport fegyveresei (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A tagállamok hangsúlyozták, a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét, valamint akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak.

Aláhúzták, az EU nem biztosít stabilizációs, vagy fejlesztési forrást azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják vagy megsértik. Az unió azonban folytatja a súlyos humanitárius és menekültügyi válság hatékony kezelése érdekében tett erőfeszítéseit – írták.

Továbbra is veszélyt jelent az Iszlám Állam

Kijelentették, a katonai tevékenység jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Törökország, a régió, valamint Európa biztonságára.

Figyelembe véve azt, hogy Törökország katonai akciója drámai következményekkel jár, az EU azon tagállamok döntésére hívja fel a figyelmet, amelyek a Törökországba irányuló fegyverkivitel leállítása mellett döntöttek. A fegyverkivitellel összefüggésben a tagállamok elkötelezik magukat egy közös álláspont kialakítása mellet. A tagállamok e kérdésben képviselt nemzeti álláspontjának áttekintése és összehangolása érdekében az illetékes tanácsi munkacsoport a hét folyamán ül össze – közölték.

A miniszterek kijelentették továbbá, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett a szír állam egysége, önállósága és területi egysége mellett. Törökország emellett továbbra is kulcsfontosságú partner és fontos szereplő a Szíriában, és a régióban jelentkező válság megoldásában. Ankara biztonsági aggályait azonban nem katonai fellépéssel, hanem politikai és diplomáciai eszközökkel kell kezelni a nemzetközi humanitárius joggal összhangban – tették hozzá.

Zárónyilatkozatot fogadtak el a török próbafúrásokkal kapcsolatban is

Az uniós külügyi tanácsülésen a szakminiszterek zárónyilatkozatot fogadtak el a Ciprus partjai mellett folytatott illegális török próbafúrásokkal összefüggésben is.

Tekintettel arra, hogy Törökország további fúrási tevékenységeket folytat a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva Ciprus déli partjaitól 45 tengeri mérföldre, a tanács szolidaritását fejezte ki a szigetországgal és a nemzetközi jogban rögzített függetlensége tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta.

A miniszterek arra emlékeztettek, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői június második felében tartott csúcsértekezletükön határozottan elítélték a Ciprus közelében végzett illegális török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja az észak-szíriai török offenzívát illetően – beleértve a fegyverexport korlátozását is – tiszta, egyértelmű és egységes, amelyet az elfogadott zárónyilatkozat is tükröz.

Aláhúzta, az unió határozottan támogatja az ENSZ vezette békefolyamatot, és minden eszközzel hozzájárul annak sikeréhez. Elkötelezett az Iszlám Állam ellen szerveződött nemzetközi koalíció erőfeszítéseinek támogatása mellett, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

A Ciprus partjai mellett folytatott illegális török próbafúrásokkal kapcsolatban elmondta, a tagállamok Törökországgal szembeni szankciók meghozatala mellett érveltek.

Mogherini: A politikai döntés megszületett

A politikai döntés megszületett. Huszonnyolc tagállam egyezett bele abba, hogy létrehozza a korlátozó intézkedések keretét, amelyhez előbb azonban a technikai lépéseket kell tisztázni” – mondta Mogherini.

Heiko Maas német külügyminiszter az ülést követően újságíróknak elmondta, az ülés legfontosabb eredménye azon álláspont kialakítása, hogy az EU nem támogatja a török katonai fellépést, ahhoz nem akar további fegyvereket rendelkezésre bocsátani. A miniszter emellett fontosnak nevezte a párbeszéd fenntartását Ankarával.

Jean-Yves Le Drian és Federica Mogherini (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Josep Borrell spanyol külügyminiszter, az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta: az EU egyhangúlag döntött úgy, hogy a leghatározottabban elítélni a katonai beavatkozást, és felszólítja Ankarát a harcok beszüntetésére. Megerősítette: az unió arra szólította fel az összes tagállamot, hogy függesszék fel a fegyverek eladását Törökország számára.

Erdogan megerősítette, hogy Ankara semmi esetre sem állítja le a szíriai hadműveletet

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megerősítette, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le a múlt szerdán indított észak-szíriai hadműveletet.

A török államfő, aki hivatalos látogatáson Azerbajdzsánban tartózkodik, egy nyilvános bakui beszédében leszögezte: Törökország eltökélt abban, hogy végigcsinálja az offenzívát. „Amit elkezdtünk, azt végig is visszük” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Ankara nem áll el a katonai beavatkozástól, „bárki bármit is mond”.