A szíriai kurdok szerint fájdalmas kompromisszumra kényszerültek az Aszad-rezsimmel

 

Fájdalmas kompromisszumra kényszerültek Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a kormánycsapatok telepítéséről a török határ mentén – közölte hétfőn a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka.

A vasárnap kötött egyezség értelmében a kormányerők segítséget nyújtanak az SDF-nek a török offenzíva megállításához. A szíriai állami média szerint hétfőn a szíriai hadsereg bevonult a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba.

A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni harci néven is ismert parancsnok szerint az együttműködés Aszaddal és a vele szövetséges Oroszországgal kényszer hatására jött létre.

Nem bízunk az ígéreteikben, nagyon nehéz megállapítani, kinek lehet hinni. Ugyanakkor Damaszkusz és Moszkva javaslatokat tettek, miként lehet életek millióit megmenteni” – mutatott rá a kurd vezető.

Ha a kompromisszumok és a népünk elleni népirtás között kell választanunk, egyértelműen a népünk élete mellett tesszük le a garast” – fogalmazott Mazlúm Abdi.

Az SDF parancsnoka megértést tanúsított az amerikai csapatok kivonása iránt, egyben megjegyezte, hogy a történtek miatt a kurd milíciák tanácstalanul magukra maradtak. Az Egyesült Államok nem világcsendőrség, de Szíriában fontos szerepet tölt be politikai rendezés folyamatában – hangsúlyozta.

Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter üzeneteiben azt állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékos hagyhatják futni az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel hátba szúrta szövetségeseit.