Moszkva az ENSZ működésének aláaknázásával vádolta meg Washingtont

 

Az ENSZ szervezeti egységei kénytelenek szigorú takarékossági intézkedéseket bevezetni a finanszírozási gondok miatt, mert több mint ötven ország, köztük az Egyesült Államok nem fizette be idei tagdíját a világszervezetnek – hívta a fel a figyelmet vasárnap kiadott közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az ENSZ New York-i székháza (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A moszkvai diplomáciai tárca szerint az ENSZ legnagyobb adósa Washington, amely több mint egymilliárd dollárt tartott vissza az világszervezet költségvetéséből. Ezzel a gazdasági eszközzel, mint arra a dokumentum szerzői rámutattak, az Egyesült Államok megkísérli aláaknázni a világszervezet működését, azonfelül, hogy vízumkiadási politikája a New York-i tanácskozásokra tartó küldöttségek esetében kiszámíthatatlan és előítéletes.

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Moszkva jóhiszemű és pontos befizető. A tárca egyúttal költségvetési önfegyelemre szólította fel a világszervezet többi tagállamát. A dokumentum António Guterres ENSZ-főtitkárra hivatkozva rámutatott, hogy az ENSZ titkárságának novemberben komoly problémái merülhetnek fel az alkalmazotti bérek kifizetésével és a számlák rendezésével.

Kemény megszorításokra kényszerült az ENSZ Kkzgyűlésének konferenciarendezési osztálya is. Október közepétől a közgyűlés és a Biztonsági Tanács naponta csak két alkalommal, 10 és 13 óra, illetve 15 és 18 óra között tanácskozhat. Korábban a diplomaták gyakran este vagy éjjel ültek tárgyalóasztalhoz.

Az ENSZ korlátozni fogja dokumentumainak lefordítását a hat hivatalos nyelvre, spórolni fog az áramon, a légkondicionáláson és a helyiségek őrzésén.