Kijev jegyzékben tiltakozott Ankaránál

 

Diplomáciai jegyzékben tiltakozott az ukrán külügyminisztérium vasárnap Ankaránál amiatt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadott az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten megválasztott két parlamenti képviselőt, amikor találkozott az orosz alsóház, az Állami Duma küldöttségével.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA)

A kijevi tárca bekérette Törökország ukrajnai nagykövetét. A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerint a minisztériumban közölték, hogy Ukrajnát aggodalommal tölti el ez az eset, mert mostanáig Törökország elutasította a hivatalos szintű találkozót a megszállt Krím képviselőivel.

A hírportál vasárnap ezt megelőzően a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva hozta nyilvánosságra, hogy a török államfő fogadta az orosz Állami Duma küldöttségét.

A RIA-Novosztyi által az ünnepélyes fogadásról közölt fotón az orosz delegáció tagjai között látható a duma két tagja, Natalija Poklonszka és Ruszlan Balbek, akik a Krímben szereztek orosz parlamenti képviselői mandátumot.

Ukrajna és az ENSZ-tagállamok zöme – beleértve a NATO és az EU tagországait – nem ismerik el legitimnek a Krím félsziget Oroszországhoz tartozását. Ezért Ukrajna nem fogadja el törvényesnek az Oroszország által 2014 óta a félszigeten megrendezett választásokat sem.