A lengyelországi választás igazolhatja, hogy a magyar és a lengyel modell működőképes

 

Ha a Jog és Igazságosság a várakozásoknak megfelelő győzelmet aratja, az beigazolja azt, hogy a magyar modell, illetve a lengyel modell működőképes. A visegrádi négyek együttműködése tovább erősödhet, lényegében 2022–2023-ig stabil lesz – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának elnöke voksol a lengyel parlamenti választásokon, Varsóban (Fotó: MTI/PAP/Tomasz Gzell)

Sok szavazóra, de kevés izgalomra számítottak az elemzők a lengyelországi parlamenti választáson. A részvételi arány már délben magas volt, a felmérések pedig hónapok óta a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt biztos győzelmét vetítették előre – hangzott el az M1 Híradójában.

A kormánypárt továbbra is népszerű

A párt – a jogállamisággal kapcsolatos brüsszeli viták ellenére, elsősorban a jóléti intézkedéseknek köszönhetően – megőrizte népszerűségét. Lengyelországban az elmúlt években stabilan nőtt a gazdaság, ami lehetővé tette a polgári értékrend megszilárdítását. A kormány megemelte a minimálbért és a nyugdíjakat, illetve bőkezű családtámogatási rendszert vezetett be.

Nem sűrűn fordul elő a történelemben, hogy egy kormány négy év alatt annyi mindent valósítson meg, mint mi. Gazdasági és szociális politikánkkal megváltoztattuk és megerősítettük Lengyelországot. Hazánkban ma igazságos és hatékony kormányzás zajlik, ami elősegíti a fejlődést, ezt kívánjuk folytatni” – jelentette ki kampányzáró rendezvényén Jaroslaw Kaczynski pártelnök.

A centrista ellenzéki tömörülés csúcsjelöltje a Titanichoz hasonlította Lengyelországot

Az ellenzéki pártok szerint Európában lassul a gazdasági növekedés, és ez az unió jelenleg hatodik legnagyobbját, vagyis a lengyel gazdaságot sem hagyja érintetlenül.

Sok olyan emberrel beszéltem, akik értenek a számokhoz, és akik szerint országunk leginkább úgy halad, mint a Titanic, vagyis egyetlen perc alatt minden összeomolhat” – fogalmazott a centrista ellenzéki tömörülés csúcsjelöltje.

Magyar szempontból is fontos a Jog és Igazságosság párt győzelme

A választók a jelek szerint nem aggódnak. Ráadásul az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarc szétforgácsolta az ellenzéket, így sem a jobbközép–zöld–liberális, sem pedig a baloldali koalíció nem számít a kormánypárt valódi kihívójának.

A Jog és Igazságosság párt győzelme azért is fontos, mert a magyarhoz hasonló bel- és külpolitikát folytat – mondta Deák Dániel.

A valamivel több mint 30 millió lengyel választó egy része külföldön adhatja le szavazatát. Az Egyesült Királyságban például csaknem százezer lengyel állampolgár regisztrált a voksolásra. Így a választás hivatalos végeredményére keddig várni kell.