Orbán Viktor: Magyarország és Franciaország egyaránt gazdaságilag erős Európát szeretne

 

Franciaország és Magyarország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös sajtótájékoztatót tartott megbeszélésük előtt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A megbeszélés előtt a kormányfő úgy fogalmazott: Európában egységre és együttműködésre van szükség, és bízik benne, hogy meg fogják találni ennek az útját. Hozzátette: a tárgyalás kiemelt témája lesz az Európai Unió bővítése, mert ez az európai vízió egyik leglényegesebb kérdése.

Egységre és együttműködésre van szükség

Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség – mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz.

Emellett – mondta – megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia. Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország – fejtette ki a kormányfő.

Arról is beszélt – kitérve az unió bővítésének ügyére –, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját lejjebb tolják déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát.

A klímapolitikáról is beszélt Orbán Viktor

A kormányfő a klímapolitikáról úgy nyilatkozott, hogy Magyarország egy klímabajnok, a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására. Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar–francia kapcsolatokról Orbán Viktor azt közölte: Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reményét fejezte ki, hogy a francia befektetők folytatni fogják tevékenységüket Magyarországon.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt, mert olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, és ezt nagyra értékeljük. „Az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának” – hangoztatta.

Macron: A vitás kérdésekben is lehetséges megállapodást találni Orbán Viktorral

A migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltéréseink, de meggyőződésem, hogy ezekben a témákban is tudunk megállapodást találni az elkövetkező hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, amely képes ambiciózus terveket bemutatni” – hangsúlyozta a francia elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt tett rövid nyilatkozatában.

Én ezen fogok szüntelenül dolgozni Orbán miniszterelnökkel és a visegrádi négyekkel. A korábbi megbeszéléseinken számos alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk hasznos megoldásokat találni” – tette hozzá Emmanuel Macron a novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságot érintő egyeztetésekre utalva.

A francia elnök jelezte: őszinte és hasznos megbeszélésre számít a magyar miniszterelnökkel, miután a jelenlegi európai helyzet ezt követeli meg.

„Nagyon fontos és érzékeny időt élünk Európában: új Európai Bizottság és új Európai Parlament áll fel, és mindkettő politikai válságon megy át, amelyet nem hagyhatunk elmélyülni és továbbfejlődni” – fogalmazott Emmanuel Macron, arra utalva, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai csütörtök délután elutasították Sylvie Goulard francia uniósbiztos-jelölt kinevezését, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök új személy megnevezését kérte Párizstól.

A külső kihívások miatt is fontos az egységes európai fellépés

Emmanuel Macron az egységes európai fellépést a külső kihívások miatt is fontosnak nevezte, megemlítve a Brexitet, a migrációs politikát, az európai költségvetést, a klímavédelmet, valamint az Egyesült Államokhoz, a Kínához, az Oroszországhoz és a Törökországhoz fűződő viszonyt.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Ezekben a témákban nem értünk mindenben egyet, és feltehetően az ebédünk után se fogunk” – mondta a francia elnök. Hozzátette, hogy megválasztása óta nagyon egyszerű és egyértelmű irányt követ Európában: először ambiciózus javaslatokat tesz, és úgy tekinti, hogy azokról lemondani soha nem jó út a megoldás megtalálásához.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen egyeztetett Orbán Viktorral és a visegrádi négyekkel és mindig megmondta az igazságot, akkor is, ha nem értettek egyet. Emmanuel Macron jelezte: nem hisz a Nyugat-Európa és Kelet-Európa közötti megosztottságban.

Minden terület nyitva áll minden tagállam előtt

Egyetlen Európa van, a tagállamoknak ugyanolyan jogaik és ugyanolyan kötelezettségei vannak – mondta a francia államfő. „A 27-ek Európájában nem tudunk mindannyian ugyanabban a ritmusban haladni ugyanazokban a témákban” – tette hozzá, példaként említve a schengeni övezetet és az eurózónát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden terület nyitva áll minden tagállam előtt, és meg kell tartani a dinamikát azok előtt, akik csatlakozni kívánnak.

Senkinek nem lehet monopóliuma az európai ambíciókat illetően, de senki sem akadályozhatja az európai ambíciókat” – vélte Emmanuel Macron, megemlítve a közös piac védelmét a Brexit esetén, valamint a jogállamiság és az egyedi szabadságjogok értékét.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A 27-ek Európájában mindig tárgyalnunk kell, a párbeszéd soha nem szakadhat meg, a nézeteltérések csökkentésén vagy túllépésén kell dolgoznunk” – mondta a francia elnök, aki szerint Európának még több szuverenitásra, még több ambícióra és még nagyobb egységre van szüksége.

Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy aki azt gondolja Európában, hogy a belső megosztottság erősebbé tehet minket, téved, és gyengít mindannyiunkat. Hozzátette, biztos abban, hogy ezzel Orbán Viktor is egyetért, ezt bizonyítja az európai védelmi politikáról szóló állásfoglalása, és az tény, hogy Magyarország előnyben részesíti az európai védelmi ipart.