Török csapatok és velük szövetséges milíciák zártak körül kurd településeket

 

A török hadsereg és a velük szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia csütörtökön körülzárta a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet által ellenőrzött Rász-el-Ain és Tell-Abjad északkelet-szíriai településeket – jelentette be a törökbarát lázadók szóvivője.

Jusszef Hammúd ezredes szerint több falut is elfoglaltak a térségben a kurdoktól. Törökország erőteljes nemzetközi bírálatok ellenére szerdán megindította hadműveletét, amely elsősorban a szíriai kurd milíciák ellen irányul.

A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen (Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)

Az SDF szerint a török légi és tüzérségi csapásokban eddig kilenc civil vesztette életét.

Az ernyőszervezet politikai szárnya a nap folyamán ismét repüléstilalmi zóna létrehozását kérte az Egyesült Államoktól és a koalíciótól. „Repüléstilalmi zónát kérünk a területeink felett. Ilyen módon legalább nem lesznek további civil áldozatok” – nyilatkozta Szinam Mohamed, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke az Egyesült Államokban újságíróknak.

A szíriai kormány élesen bírálta Erdogan kijelentését

A szíriai kormány élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését, miszerint a Béke forrása fedőnevű hadműveletnek a terrorellenes küzdelem a célja, akárcsak az, hogy hozzájáruljon Szíria területi integritásához és politikai egységéhez.

Erdogan olyan kijelentéseket tett, amelyeket csak egy a valóságtól elrugaszkodott személy tehet. A szíriai nép védelméről beszél, miközben ő nem más, mint oktalan gyilkos, akinek a lelkén szíriaiak vére szárad” – közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva.

A szíriai nép védelme a szíriai arab hadseregre és a szíriai államra tartozik” – szögezte le a tárca.

Szíriából kilőtt aknagránátok csapódtak be délkelet-törökországi településeken

Akna- és rakétagránátok csapódtak be csütörtökön a délkelet-törökországi Sanliurfa és Mardin tartományokban, Akcakale, Ceylanpinar és Nusaybin településeken, négy civil, köztük egy szíriai állampolgárságú, kilenc hónapos csecsemő is meghalt – jelentette az NTV török hírtelevízió.

Sanliurfa tartomány kormányzói hivatala közölte, hogy egy másik áldozat az akcakalei körzeti adóhivatal egyik férfi dolgozója volt.

Az NTV információ szerint már több mint 170 akna- és rakétagránát esett török területre azóta, hogy Ankara szerda délután hadműveletet indított Északkelet-Szíriában az általa terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen. Sanliurfában találat érte még Birecik települést is. A lövedékek többsége amerikai és orosz gyártmány – mutatott rá az NTV.

A támadásokban eddig a két szomszédos tartományban összesen 70-en sebesültek meg, őket kórházba szállították.

A török védelmi minisztérium csütörtökön közleményben tudatta: az YPG milicistái iskolákból és kórházakból adják le a lövéseket, így a török hadseregnek nem áll módjában közvetlenül viszonozni a tüzet. Elővigyázatosságból Törökország számos határ menti iskolájában tanítási szünetet rendeltek el a hatóságok.

Az Anadolu török állami hírügynökség arról számolt be, hogy a török hadsereg már hét falut tisztított meg a terrorizmustól. Hatot az Akcakaléval szemben fekvő Tell-Abjad mellett, egyet pedig a Ceylanpinarral szemközt található Rász-el-Ainnál.