A jövő héten folytatja koalíciós tárgyalásait Sebastian Kurz

 

Jövő szerdán folytatódnak a koalíciós tárgyalások Ausztriában – jelentette be csütörtökön az előre hozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz , miután tárgyalt a második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint a harmadik helyezett Zöldek, illetve a negyedikként végzett Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) vezetőjével.

Szélesebb körben folytatódnak a koalíciós tárgyalások szerdán – jelentette be az ÖVP listavezetője. Kurz megerősítette: az előzetes egyeztetések során három párt, az SPÖ, a Zöldek és a NEOS is kifejezésre juttatta, hogy szívesen részt venne a leendő kormány munkájában.

Azt mondta, elfogadja ugyanakkor az FPÖ listavezetőjének álláspontját: Norbert Hofer ugyanis úgy vélekedett, hogy pártja választási eredménye alapján nem kaptak elegendő támogatást a választóktól ahhoz, hogy kormányra kerüljenek.

Kurz arról is tájékoztatott, hogy a továbbiakban valamennyi pártvezetővel kapcsolatban marad, hiszen a kormányzati munka mellett a parlamenti együttműködést is fontosnak tartja. Nem válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen sorrendben kapnak majd meghívást a pártok a további tárgyalásokra.

Az FPÖ vezetője ezzel egy időben bejelentette, hogy nem kívánja folytatni a tárgyalásokat az Osztrák Néppárttal; óvott ugyanakkor egy „türkizkék köpönyegben való baloldali fordulat” bekövetkezésétől.

Norbert Hofer emlékeztetett arra, hogy míg pártja a korábbinál kisebb, 16 százalékos támogatottságot kapott az előre hozott parlamenti választásokon, addig a szavazók erősítették az ÖVP-t és a Zöldeket – így szerinte valószínűsíthető, hogy az ÖVP a Zöldekkel lép majd koalícióra.

Hofer ugyanakkor világossá tette, hogy amennyiben a koalíciós tárgyalások nem járnának sikerrel, az FPÖ tisztában lesz a helyzettel járó felelősséggel.