Donald Trump elnököt el kell mozdítani Joe Biden szerint

 

Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa szerdán először hangoztatta, hogy Donald Trump elnököt alkotmányos úton el kell mozdítani.

Az észak-keleti New Hampshire államban, Rochesterben tartott egyik kampányrendezvényen Biden úgy vélekedett, hogy Trump „megsértette elnöki esküjét, elárulta a nemzetet, és szélhámosságot követett el”. Mint fogalmazott, az amerikai alkotmány és a demokrácia védelmében az elnököt „alkotmányos úton el kell mozdítani”.

A politikus azt hangoztatta, hogy Trumpot nemcsak azért kell elmozdítani, amit tett, hanem – mint mondta – „a veszély miatt, amit az elnök a nemzetre nézve jelent”.

Biden korábban már támogatásáról biztosította az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatokat, de magát a felmentést még nem szorgalmazta. Beszéde után szinte pillanatokkal Donald Trump válaszolt a Twitteren, szánalmasnak nevezve Bident.

„Milyen szánalmas is nézni az álmatag Joe Bident, aki a fiával, Hunterrel együtt az amerikai adófizetők kárára legalább két országot szabadított meg dollármillióktól, ahogy az én elmozdításomra szólít fel. Én semmi rosszat nem tettem” – írta mikroblogjában Trump.

Joe Biden nem hagyta szó nélkül Trump reagálását. Megköszönve, hogy figyeli őt, felszólította, hogy hagyjon fel a képviselőházi vizsgálatok akadályozásával.

„És ha már az adófizetőkről beszélünk, én 21 évre visszamenőleg bemutattam az adóbevallásomat. És ön?” – tette fel a kérdést. A demokrata többségű képviselőház három bizottsága folytat jelenleg vizsgálatokat Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt, amelyről egy névtelen kiszivárogtató – sajtóinformációk szerint a hírszerzés egyik munkatársa – tett bejelentést.

Trump a telefonbeszélgetésben felvetette az ukrán politikusnak, hogy érdemes volna megvizsgálni Joe Biden és fia korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy Donald Trump idegen hatalmat „kért fel” beavatkozásra amerikai ügyekbe, és megindították az impeachment eljárásához szükséges előzetes vizsgálatokat.

Donald Trump a képviselőházi bizottságok vizsgálatai óta folyamatosan és élesen bírálja Bident és fiát.