Berlin, Párizs, Hága, Róma és Kairó is elítélte Törökország szíriai katonai műveletét

 

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

Heiko Maas német külügyminiszter (Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK

Heiko Maas német külügyminiszter felszólította az ankarai vezetést, hogy hagyjon fel hadműveletével Északkelet-Szíriában. Mint mondta, a kurd területek ellen indított offenzíva további humanitárius katasztrófával és újabb menekülthullámmal fenyeget.

A leghatározottabb módon elítéljük a török offenzívát Északkelet-Szíriában” – jelentette ki Maas.

Szíriának nyolc év polgárháború után stabilitásra van szüksége, ennek első lépéseként a közeljövőben össze kell hívni a szíriai alkotmányozó bizottságot – hangsúlyozta a német tárcavezető. Törökország azonban tovább destabilizálja a régiót, és megerősíti az Iszlám Állam terrorszervezetet.

„Felszólítjuk Törökországot, hogy vessen véget offenzívájának, és békés módon gondoskodjon biztonsági érdekeiről” – tette hozzá Maas.

Franciaország a leghatározottabban elítéli a török katonai műveletet” – közölte Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár. Hozzátette, Párizs ez ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Kiemelte, hogy Franciaország a nap folyamán európai partnereivel egyeztetett a lehetséges válaszról, így az ENSZ BT összehívásáról is.

Emmanuel Macron francia elnök kedd este Ilham Ahmeddel, a szíriai kurdok egyik vezetőjével egyeztetett, hogy támogatásáról biztosítsa a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetet. Ilham Ahmed az SDF kurd-arab ernyőszervezet politikai szárnyának, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke.

Az Elysée-palota szerint Macron azért találkozott a kurd vezetővel, hogy megmutassa, Franciaország az SDF ernyőszervezet oldalán áll, amely kulcsfontosságú partner az Iszlám Állam elleni harcban. Úgy tudni, francia különleges alakulatok is segítik az SDF terrorellenes harcát Északkelet-Szíriában, ahol Törökország most offenzívát indított.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter szintén úgy foglalt állást, hogy a török katonai művelet csak súlyosbítja a helyzetet Szíriában, és veszélybe sodorja a dzsihadisták elleni harcban elért eredményeket, amelyekhez Olaszország a terrorellenes koalíció révén járult hozzá.

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet a szíriai katonai beavatkozás ügyében. „Hollandia elítéli az északkelet-szíriai török offenzívát. Felszólítjuk Törökországot, hogy ne haladjon tovább azon az úton, amelyen elindult” – hangsúlyozta Stef Blok holland külügyminiszter közleményében.

Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta az ügyben – közölte a kairói külügyminisztérium. Egyiptom a lehető leghatározottabban elítéli a török agressziót a szíriai területek ellen – áll a tárca állásfoglalásában. Az offenzíva szemtelen és megengedhetetlen támadást jelent egy testvéri arab állam szuverenitása ellen – hangsúlyozta a minisztérium.