A szír polgári személyek védelmét szorgalmazza az ENSZ BT elnöke

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

 

A diplomata, aki október eleje óta áll a testület élén, reményét fejezte ki, hogy nagyon gyorsan összeülhet a Biztonsági Tanács az ügyben, hozzátéve, hogy egyike az ezzel kapcsolatos ülésre vonatkozó határozatok megfogalmazóinak.

A szíriai emberiességi kérdésekre vonatkozó határozatok megfogalmazói Belgium, Németország és Kuvait. Franciaország „nagyon határozottan elítéli a török offenzívát és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul” – közölte Amélie de Montchalin, az európai ügyek államtitkára röviddel a hadművelet kezdete után.

„Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös nyilatkozatot véglegesít, amelyben egyértelmű lesz, hogy nagyon erősen és határozottan elítéljük, amiről jelentés érkezett” – mondta az államtitkár a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságában.

Diplomaták New Yorkban közölték, hogy a francia kérésre csütörtökön összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Rajtuk kívül Belgium és Lengyelország is kérte a zárt ajtók mögött tartandó ülés összehívását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.