Veszélyt látnak a választójog 16 évre leszállításában egyes olasz pártok

 

Megkönnyítené a migránsok állampolgársághoz jutását az olasz baloldal. Egy korábban elbukott javaslatuk az olaszországi születéshez akarta kötni az állampolgárságot, a mostani tervezet viszont az oktatásban való részvételhez. Az olasz parlament alsóházában az M5S vezette alkotmányügyi bizottság három javaslatot vizsgál meg, amelyek az Olaszországban született vagy 12 éves koruk előtt az országba érkezett külföldi gyerekeknek adna olasz állampolgárságot. Ez utóbbi esetben azzal a feltétellel, ha legalább öt évig olasz iskolába jártak, vagy 3-4 éves, szakmai képesítést nyújtó oktatási intézményt végeztek.

Ezzel egy időben a választási jog gyakorlásának korhatárát is leszállítanák 18 éves korról 16 évre. Elemzők szerint így akár 1,2 millióval is nőhet a szavazók száma, ami a politikai erőviszonyokat egyesek szerint a baloldal javára tolná el.

A javaslat parlamenti előkészítését az alkotmányügyi bizottság a múlt héten már megkezdte.

Az Olasz Testvérek párt aláírásgyűjtést indít a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése ellen,

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője pedig úgy nyilatkozott, ha kell, népszavazással fogja megakadályozni a kormány terveit.

A jobboldal is profitálhat

Egyes elemzők ugyanakkor arról is beszélnek, hogy a szavazók jelentős növekedése a jobboldal malmára hajtja a vizet, de ez csak akkor derül ki, ha elfogadják a javaslatot, és kiírnak egy választást Olaszországban – mondta el Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A javaslat veszélyeire hívta fel ugyanakkor a figyelmet. Szerinte ugyanis a 16 éves korral járó szavazási lehetőség még elég korai, bár nyilván ezzel a társadalom elöregedését akarják megakadályozni. Ezzel nincs is baj, de akkor szükséges lenne az iskolában egy olyan tantárgyat bevezetni, ahol arra tanítják a diákokat, hogy

mekkora felelősséggel jár egy szavazat a társadalom jövőjét érintően.

Ausztriában 2007 óta 16 éves kortól van szavazati jog, a választhatóság korhatára ugyanakkor ott is a 18. életév – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Közölte, Magyarországon is lehet valakinek aktív választói joga, amennyiben házasságot köt és nagykorúsítják.

Olaszországban körülbelül 50 millió ember él, a felmérések alapján ez az 1,2 millió lehetséges szavazó csak 2–3 százalékot jelentene egy választás esetén.

A fiatalok nem szavaznának a régi pártokra

Megjegyezte, az elemzések azt is kimutatták, hogy a régi, öreg és lassan mozgó pártok nem számíthatnak majd a fiatalok szavazataira. Olaszországban ez a Demokraták Pártja vagy a Forca Italia.

Azt is elmondta, hogy nemrég volt az idősek világnapja, és ennek kapcsán készült egy statisztika, mely szerint 40 százalékkal megnőtt az idősek aránya az Európai Unióban. Ez azt mutatja, hogy

elöregedő társadalomban élünk,

amely önmagában hatalmas érték, de a kisebb és újabb pártok esetében nem feltétlenül számít jó tendenciának, mivel egy idősebb ember szinte minden téren, így a pártválasztás szempontjából is nehezen újít, és nem valószínű, hogy hosszú évek után egy másik pártot fog támogatni – tette hozzá.

Szomráky Béla szerint figyelemre méltó, hogy az olasz kormány most akarja bevezetni az állampolgárságot a migráns gyerekek számára. Mint mondta, gazdasági érdek állhat a javaslat mögött, hiszen gyakorlatilag új fogyasztókat vonnak be az Európai Unióba. A pártok természetesen mást is látnak ebben, hiszen a migrációval újabb támogató szavazatokat szerezhetnek meg – jegyezte meg.

A migráció áldozatainak emléknapján tárgyalták a javaslatot

A törvénytervezetet Laura Boldini, az olasz képviselőház volt elnöke jegyezte, aki néhány napja csatlakozott a Demokrata Párthoz. A javaslat parlamenti előkészítését pedig a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezette alkotmányügyi bizottság kezdte el. A javaslat azért kerül október 3-án az olasz parlamenti bizottság elé, mivel Olaszországban 2016 óta ezen a napon tartják a migráció áldozatainak emléknapját.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg