Egyelőre felemás eredmény született a biztosjelöltek meghallgatásán

 

Brüsszelben jövő hétfőtől folytatódik az Ursula von der Leyen-féle Európai Bizottságba jelölt tagok meghallgatása. Az első hét felemás eredményt hozott, a lengyel biztosjelöltet például pótvizsgára küldhetik, miközben a belga és a francia jelölt átjutott a rostán, pedig mindkét politikus korrupciós ügyekbe keveredett az elmúlt években. Látható, hogy ez nem kizáró ok Brüsszelben – közölte az M1 Híradója.

A belga Didier Reynders az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjelöltje az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásán (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Didier Reynders neve kétévente felvetődött valamilyen korrupciós üggyel kapcsolatban” – mondta egy belga lapnak Nicolas Ullens volt titkos ügynök, aki újabb feljelentést tett a belga uniós biztosjelölt ellen a brüsszeli ügyészségen.

Tizenegy évet dolgozott a titkosszolgálatnál, főként gazdasági bűncselekményekkel foglalkozott. Azt állítja, hivatali ideje alatt többször jelentette, hogy Didier Reynders – az Európai Bizottság igazságügyi biztosjelöltje –

több korrupciógyanús ügyben és pénzmosásban is érintett lehet.

Mégsem sem indítottak nyomozást a liberális politikus ellen.

A volt titkos ügynök azt mondta, Belgiumban nyílt titok, hogy Didier Reynders piszkos közbeszerzési ügyletekből, fegyverkereskedelemből, illetve diktátoroktól származó pénzek tisztára mosásából szerezte hatalmas vagyonát.

Egy másik belga lapnak adott interjúban „Brüsszel kedvenc maffiózójának” nevezte a baloldali politikust. Úgy fogalmazott, „Reynders biztosi kinevezése olyan lenne, mintha Al Capone uralná Chicagót”.

Reynders azt állítja, hogy az igazságszolgáltatás független a politikától, de ez hazugság. Magam is meggyőződhettem róla, hogy az állambiztonságon belül sikeres puccsot hajtott végre, és a saját embereit ültette kulcspozíciókba, ők kezükben tarthatják a szolgálatokat. Nemcsak manipulálnak, de képesek arra is, hogy minden olyan vizsgálati kezdeményezést leállítsanak, amely Reynders számára hátrányos lehet” – fogalmazott Nicholas Ullens.

Keresetét elsőre elutasították

A titkos ügynök azért nyújtotta be másodszorra is keresetét, mert az elsőt múlt pénteken – bizonyítékok hiányára hivatkozva – elutasította a brüsszeli főügyész. Vagyis nem volt jogi akadálya annak, hogy az Európai Parlament szakbizottsága szerdán meghallgassa Didier Reynderst, mint uniós biztosjelöltet.

A V4 hírügynökség közvetlenül előtte arról kérdezte a belga baloldali politikust, nem tartja-e aggályosnak, hogy úgy akar igazságügyi biztos lenni, hogy közben rendőrségi nyomozás folyik ellene?

De Didier Reynders nem válaszolt.

A háromórás meghallgatáson pedig – megelőzve a kérdéseket – rágalomnak nevezte az ellene felhozott korrupciós vádakat.

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy efféle rossz szándékú támadásokkal kell szembenéznie. A jogállamiság az ártatlanság vélelmének tiszteletét is jelenti” – mondta a biztosjelölt, aki válaszával megnyugtathatta a szakbizottságot, mert ezután nem faggatták az ügyben, és támogatták biztosi kinevezését is.

Trócsányi Lászlót másodszorra is leszavazták

Ezzel szemben a magyar jelölt kinevezését hétfőn másodszorra is leszavazta az Európai Parlament jogi szakbizottsága. A testület szerint ugyanis ez a poszt összeférhetetlen Trócsányi László volt igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának tevékenységével.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta, egy hete kezdődött az uniós biztosjelöltek meghallgatása Brüsszelben, de egyelőre úgy tűnik, hogy

kettős mércét használ az EP jogi szakbizottsága.

A jogi szakértő azt is elmondta, feltűnő, hogy a kelet-közép-európai jelöltekkel szemben sokkal kritikusabban viselkednek az Európai Parlament bizottságai, mint a nyugat-európaiakkal.