Alelnökévé választotta Bocskor Andreát az EP kulturális és oktatásügyi bizottsága

 

Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága (CULT) negyedik alelnökének választotta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt keddi brüsszeli ülésén.

Cikkünk frissült.

Bocskor Andreát 15 támogató szavazat mellett, 10 ellenében és 5 tartózkodással mellett titkos szavazással választotta alelnökének az Európai Parlament (EP) szakbizottsága.

További magyar sikerek

Deutsch Tamás fideszes képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kinga fideszes képviselőt a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották, Ujhelyi István szocialista képviselő az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki, Winkler Gyulát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselőjét pedig a nemzetközi kereskedelemért (INTA) felelős szakbizottság második alelnökének választották.

A képviselők több szakbizottság esetében is őszre halasztották az alelnökökről szóló szavazást, így mások mellett Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság, LIBE) fideszes EP-képviselő alelnöki jelöléséről is.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő uniós biztosjelöltsége miatt korábban visszalépett az EP alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottsága (AFCO) alelnöki jelöltségétől.

Az Európai Néppárt frakciója a közeljövőben új fideszes jelöltet állít az alkotmányügyi bizottság alelnöki pozíciójára, és ezt követően szavaz majd a szakbizottság az alelnöki tisztségről.

Bocskor: A kisebbségek hangsúlyosabb védelmére nyílik lehetőség

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatásügyi bizottságának frissen megválasztotta alelnöke szerint a pozíció betöltése által a kisebbségek védelmének hangsúlyosabb képviseletére nyílik lehetősége az EP szakbizottságában.

A képviselő magyar újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: „megkaptuk, ami jár nekünk”, ugyanis az alelnöki pozíció járt az Európai Néppártnak (EPP) és járt a Fidesz-KDNP magyar EP-delegációjának.

Mint elmondta, munkája során továbbra is tenni kíván azért, hogy a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi kultúra fejlesztése napirenden maradjon az oktatási bizottságban.

Tájékoztatása szerint a szavazást megelőzően nélkülözhetetlen egyeztetésekre volt szükség, ugyanis az EP-s szakbizottság alelnöki pozíciójáról folytatott eljárást politikai síkra terelték, utalva arra, hogy a szavazás kétszer is elhalasztották.

Az uniós parlament előző ötéves ciklusában alelnökként kifejtett munkája azonban bizonyítékul szolgál arra, hogy alkalmas annak betöltésére – tette hozzá Bocskor Andrea.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott, hogy  „a bevándorláspárti magyar ellenzéki EP-képviselők elszomorító, és végül kudarcot valló áskálódása ellenére” választották a szakbizottság alelnökévé a kárpátaljai magyar képviselőt.

A Fidesz-KDNP képviselői a májusi európai választáson elért rekordgyőzelemnek köszönhetően több fontos európai parlamenti tisztség betöltésére szereztek jogot. Bocskor Andrea az elmúlt öt évben is sikerrel töltötte be ezt a tisztséget – tették hozzá.
Az Európai Parlament szakbizottságai négy magyar képviselőt már alelnökökké választottak július közepén tartott alakuló ülésükön.