Trump és Putyin telefonbeszélgetéseire is kíváncsiak az amerikai törvényhozók

 

Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és más politikusokkal folytatott telefonbeszélgetéseire is kíváncsiak az amerikai törvényhozók – jelentette ki Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője vasárnap egy televíziós műsorban.

A demokrata párti politikus az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos heti politikai vitaműsorában azt hangoztatta, hogy az általa vezetett bizottság azért akar hozzáférni a telefonbeszélgetések leiratához, mert aggódik amiatt, hogy ezekben Trump veszélybe sodorhatta a nemzetbiztonságot.

„Szerintem itt most rendkívül szükséges megvédeni az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és megvizsgálni, hogy a világ más vezető politikusaival, különösen a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiben szintén aláásta-e nemzetbiztonságunkat azzal, hogy a kampánya számára személyes előnyöket akart” – fogalmazott Schiff.

A kiszivárogtatási botrány kirobbanása

A demokrata párti politikus ezzel a héten kirobbant kiszivárogtatási botrányra utalt, amelyben egy névtelen személy bejelentést tett arról, hogy tudomása szerint az elnök telefonon azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy segítsen feltárni Joe Biden volt alelnök és fia jövedelmező üzleteit Ukrajnában. Biden jelenleg a demokraták legnagyobb támogatást élvező elnökjelölt-aspiránsa.

Az ukrán elnök cáfolta, hogy Donald Trump ezt kérte volna tőle, és miután a Fehér Ház nyilvánosságra hozta a telefonbeszélgetés leiratát, az is kiderült, hogy a kiszivárogtató információi sok vonatkozásban pontatlanok voltak. A botrány következtében a héten lemondott Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

Adam Schiff – akit Donald Trump lemondásra szólított fel a Twitteren – vasárnap az ABC televíziónak is interjút adott, ebben leszögezte: a képviselőház hírszerzési bizottsága megállapodott a kiszivárogtatóval, hogy megjelenik a bizottság előtti meghallgatáson.

A The New York Times című napilap és a CNN hírtelevízió még péntek éjjel azt jelentette: a Fehér Ház nagyon megszigorította a hozzáférést Donald Trump telefonbeszélgetéseihez, amelyeket Vlagyimir Putyinnal, valamint a szaúd-arábiai királyi ház vezetőivel, köztük Mohamed bin Szalmán trónörökössel folytatott.

A helyzet megváltoztatja az államok és a vezetők közötti kapcsolattartás formáját

Az a tény, hogy az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozták Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésének tartalmát, megmutatta milyen veszélyes Washingtonnal tárgyalni; az ügy kihat majd az amerikaiak más országokkal folytatott kommunikációjára is – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Pervij Kanal orosz televíziónak nyilatkozva.

Zaharova szerint a kialakult helyzet megváltoztatja az államok és a vezetők közötti kapcsolattartás formáját. Úgy vélekedett, hogy a beszélgetés leiratának nyilvánosságra hozatala módosíthatja Zelenszkij hozzáállását az Egyesült Államokhoz.

„Nagyon fontos leckének, fontos pillanatnak bizonyulhat ez egy igazi, szuverén Ukrajna létrejötte szempontjából” – fogalmazott az orosz szóvivő.

Az amerikai Demokrata Párt a feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy indokolt-e megkezdeni a Trump felmentését célzó eljárást. Miközben az ellenzéki erő szerint megalapozott volna az alkotmányos felelősségre vonás beindítása, addig az amerikai igazságügyi tárca a telefonbeszélgetés leiratában nem találta jelét a nyomásgyakorlásnak, és ilyesmi Zelenszkij szerint sem történt.

„Természetesen szeretnénk remélni, hogy kétoldalú viszonyunkban, amely amúgy is telis-tele van problémákkal, nagyon súlyosakkal, ilyen helyzetekig nem fogunk eljutni” – fogalmazott a Putyin és Trump közötti eszmecseréken elhangzottak kiteregetésének lehetőségével kapcsolatban Dmitrij Peszkov szóvivő pénteken Moszkvában.

Szergej Lavrov külügyminiszter szombaton az ENSZ-székházban megtartott sajtótájékoztatóján illetlenségnek minősítette Trump és Zelenszkij beszélgetésének nyilvánosságra hozatalát. Mint mondta, a diplomáciai illem feltételezi a bizalmasság, valamint az ilyen kérdésekben való egyeztetés bizonyos szintjét.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy ebben a vonatkozásban a diplomaták státusáról rendelkező bécsi konvenció betűjéhez és szelleméhez kíván igazodni és ugyanezt ajánlotta a diplomáciai dokumentumok publikálásával kapcsolatban a médiának is.