A máltai megállapodás nem tartja tiszteletben a dublini egyezményt

 

Cikkünk frissült. 

A máltai megállapodás nem tesz különbséget a valódi menekültek és a gazdasági bevándorlók között, és nem tartja tiszteletben a dublini megállapodást – közölte Szomráky Béla Olaszország-szakértő szombaton az M1-en.

A szakértő azt mondta, a Franciaország, Németország, Olaszország és Málta között született megállapodás nem tartja tiszteletben a dublini egyezményt, mert minden bevándorlót azonnal a szárazföld belsejébe vinne. Azt az olasz parlament által elfogadott, a köztársasági elnök által aláírt törvényt sem veszi figyelembe, hogy nem lehet beengedni az NGO-hajókat az országba – tette hozzá.

Közölte, azzal, hogy az érkezőket ellenőrzés nélkül azonnal szétosztják, többek között embercsempészek, ISIS-katonák és gazdasági bevándorlók is kerülhetnek Európába.

A megállapodással Giuseppe Conte olasz miniszterelnök célja az volt, hogy a gazdasági bevándorlók ne maradjanak Olaszországban, a szöveg azonban tartalmaz egy olyan elemet, amelynek értelmében bármikor ki lehet lépni az egyezményből, és akkor ismét Olaszország nyakán maradnak az érkezők – vélekedett Szomráky Béla.

A szakértő beszélt arról is, hogy az olasz parlament alsóházának alkotmányügyi bizottsága már október 3-án elkezdi a gyorsított vitát arról, hogy azok, akik Olaszországban születtek, hogyan kaphatnak minél előbb olasz állampolgárságot.

„Aki olasz iskolába jár, vagy elvégez egy tanfolyamot, vagy bármilyen papírja van, akkor azonnal megkapja az állampolgárságot. Ráadásul egyértelmű, hogy így előbb-utóbb a szülő is megkapja az állampolgárságot” – mondta.

A címlapfotó illusztráció.