Politikai támadás zajlik Trócsányi László biztosi jelölése ellen

 

Trócsányi László „bűne”, hogy segített megvédeni az országot a migrációtól és most ezt dörgölik az orra alá – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Arra reagált, hogy csütörtökön az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda tevékenysége között.

Trócsányi László (Fotó: MTI/Vajda János)A kormányfő úgy fogalmazott, Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nemzetközi tekintélyű jogtudós, tapasztalt diplomata, a legalkalmasabb ember arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Ám „van neki egy bűne”, segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, a segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére – közölte Orbán Viktor.

Zárt ajtók mögött zajlott az ülés

A csütörtöki jogi bizottsági ülés zárt ajtók mögött zajlott, így pontosan nem lehet tudni, hogy ki hogyan szavazott – jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Elmondta, konkrét írásos jelentés sincs a döntésről vagy annak indokáról, de az jól látható, hogy a „posztmodern kor boszorkányüldözői a brüsszeli uniós politikai elit”– fogalmazott.

Szerinte ez az egész ügy egy műbalhé. A jogi bizottság feladata elvileg formális,

nincsenek minden biztosra kiterjedő meghallgatások sem,

írásos információcsere van. Ha pedig úgy látják, hogy egyes jelöltekkel szemben súlyos aggályok merülnek fel, akkor kezdeményezhetik a személyes meghallgatást.

Úgy véli, nagyon furcsa, hogy Trócsányi László személyében sor került egy ilyen személyes meghallgatásra, hiszen például a francia és belga biztos súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg is zajlik mindkettejük ellen hivatalos eljárás hazájukban, de arról nem lehetett olvasni, hogy velük szemben bármiféle kifogást emelt volna a jogi bizottság.

A döntést még a régi bizottság hozta

Itt arról van szó, hogy megpróbálják kigolyózni a politikailag nem az európai fősodort képező, progresszív, bevándorláspárti erőkhöz tartozó politikusokat a testületből. Megjegyezte, a döntést még a régi bizottság hozta, nem pedig az egy hónap múlva felálló új bizottság.

Ha az új bizottság feláll, akkor sem változik a helyzet sok mindenben – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Mint mondta, bármilyen Európai Parlament alakult is meg, és bármilyen Európai Bizottság áll fel,

a balliberális erők revánsot, elégtételt akarnak venni

Közép-Európán, Magyarországon. Ennek az elővágása a Trócsányi Lászlóval szemben meghozott döntés. Hangsúlyozta, belekötöttek egy összeférhetetlenségi helyzetbe, amelyet jogi döntésként említenek, de valójában az politikai támadás.

Szánthó Miklós is arról beszélt, hogy itt a politikai szándék adott, és csak keresni kellett valamilyen indokot, amibe bele tudnak kötni, és amivel talán érvényre tudják juttatni akaratukat, hogy megbuktassák a magyar jelöltet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a brüsszeli elit ugyanakkor nagyon odafigyel a transzparenciára és az összeférhetetlenségre, és azt hangoztatja, hogy minden szabályt betart.

Nem lehetne eljárást folytatni az uniós jogszabály szerint

Arról azonban keveset beszélnek, hogy az Európai Bizottság jogi státusza abban áll, hogy egy, az uniós szerződésekhez csatolt jegyzőkönyvek értelmében az európai uniós biztosok hivatali idejük alatt és lejárta után elkövetett cselekményeik miatt nem vonhatók felelősségre – emelte ki. Megjegyezte, ki vannak vonva a tagállami, közigazgatási büntetőjog hatósága alól, és az unióban nincs olyan testület, amely ilyen szinten eljárást folytathatna velük szemben.

Boros Bánk Levente szerint ez azt jelenti, hogy

a Magyarország-ellenesek mindenre felkészültek,

és bármibe belekötnek, ha hazánkról van szó. Azzal azonban nem számolnak, hogyha valóban sikerül megbuktatni Trócsányi László biztosi jelöltségét, előfordulhat, hogy egy sokkal határozottabb és markánsabb politikust kapnak ajánlásként, aki már kevésbé lehet diplomata, mint a teljes mértékben européer Trócsányi – jegyezte meg.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg