A leszboszi menekülttábor visszafordítja az érkezőket

 

A görögországi Leszbosz menekülttábora bejelentette, hogy nem tud több embert befogadni, a sziget vezetése hétfőre rendkívüli ülést hívott össze.

A móriai táborból pénteken kezdték visszafordítani az embereket, akiknek nagy része Törökországból érkezett a szigetre.
A tábor igazgatósága szerint a befogadottak száma meghaladta a 12 ezret, noha Móriát eredetileg háromezer ember ellátására tervezték.

Szeptemberben már több hír érkezett összecsapásokról, amelyek során a táborlakók – köztük kiskorúak – azt követelték, hogy haladéktalanul szállítsák őket Athénba. A rendőrség az oszlatás során könnygázt is bevetett.

Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök augusztus végén további családegyesítésekre tett ígéretet.

Az elmúlt időszakban egyre többen érkeztek a görög partokhoz.

A júliusban hivatalba lépett új görög kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat és csökkenti a szigetekre nehezedő nyomást, Athén pedig egyúttal az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte.

A görög szigeteken együttvéve körülbelül 30 ezer bevándorló tartózkodik – erről beszélt az M1 helyszíni tudósítója. Kiemelte, soha nem érkezett még ilyen nagyszámú migráns az országba az EU-török megállapodás megszületése óta. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy a migránsok bizonytalannak érzik a helyzetet Törökországban, ezért menekülnek például Görögországba.

Törökország ugyanis bejelentette, hogy egy úgynevezett biztonságos zónába telepítené vissza a migránsokat Szíriába egy körülbelül 30 kilométeres mélységben. A bevándorlók szerint ugyanakkor Szíria továbbra sem biztonságos. Recep Tayyip Erdogan török államfő azt is bejelentette, hogy október 30-ig a szíreknek el kell hagyniuk a török fővárost.