Új betelepítési kvótarendszerről dönthetnek Máltán

 

A migránsok automatikus elosztásáról, vagyis kvótákról próbál megállapodni négy ország hétfőn Máltán. A máltai–olasz–német–francia találkozó célja, hogy az érkező migránsok egy részét automatikusan átvegyék például Olaszországtól, majd ezután bírálják el a menedékkérelmüket. Ezzel véglegesen eltörölhetik a Matteo Salvini-féle szigort. Az elmúlt napokban több száz migráns szállt partra Máltán, Lampedusán, Spanyolországban és Görögországban – közölte az M1 Híradója.

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek Málta fővárosában, hétfőn itt tanácskoznak az unió úgynevezett elkötelezett országainak belügyminiszterei, hogy újra „életet leheljenek” a kvótarendszerbe.

A helyszínválasztás nem véletlen.

Málta, amelyet éveken keresztül elkerültek a migrációs válság hullámai, az elmúlt hetekben-hónapokban az egyik fő célország lett. Csak a hétvégén több mint 250 fekete-afrikait szállítottak Valetta kikötőjébe a máltai hadihajók. A szigetország kormánya azt szeretné, hogy ezek az emberek minél kevesebb időt töltsenek a nagyjából Budapest-méretű szigeten.

Ebben Málta partnere lehet az új olasz kormány. Mióta Matteo Salvini pártját, a Ligát a baloldali Demokrata Párt váltotta, az olasz kormány fő célja nem a migránsok bármi áron való távoltartása, hanem az érkezők elosztása lett. A szigorú törvényeket, amelyek gyakorlatilag kitiltották az olasz kikötőkből a civil szervezetek által működtetett hajókat, minden valószínűség szerint felfüggesztik.

A tervek szerint egy olyan mechanizmusról egyeznek meg a résztvevők, amelyben az érkező migránsok negyedét Franciaország, negyedét Németország venné át, 10 százalék pedig Olaszországban maradna – mondta a Migrációkutató Intézet kutatója, Vargha Márk az M1-en.

A többieket elvileg önkéntes alapon osztanák szét a tagállamok között.

Egyelőre arról szólnak a hírek, hogy a migránsok 40 százalékát a tagállamok önkéntesen vehetnék át. Ez azonban kötelező jelleget ölthet, ha szankciókat is bevezetnek. „Ha valamit nem szeretnék önkéntesen megcsinálni, de megbüntetnek érte, akkor az nyilvánvalóan már nem önkéntes dolog” – Vargha Márk.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ugyanakkor cáfolta, hogy a kötelező kvótákat ismét visszahoznák. A Welt am Sonntagnak adott interjúban azt mondta:

azok úgymond, blokád alatt vannak.

Ezért az új Európai Bizottságnak egy teljesen új tervvel kell előállnia. Hozzátette, hogy ugyan nélkülözhetetlen a tagállamok közötti belső szolidaritás, „de most a külső határok védelmének és a származási országok megsegítésének van elsőbbsége”.

A terv szerint a jövőben az uniós határvédelmi tisztviselőknek kell a külső határoknál eldönteniük, hogy az érkezőknek van-e esélyük a menedékjog megszerzésére. Ha nincs, akkor azonnal ki kell toloncolni őket. Az, hogy mindez hogyan fér össze azzal, amit az olasz kormány tervez, egyelőre nem világos.

Komoly gondot okozhatnak a görögök is, ha például azt követelik, hogy ne csak az olasz és máltai kikötőkbe, hanem a görög szigetekre érkező migránsokra is vonatkozzon a kötelező elosztás. Az érkezések száma ugyanis ott is jelentősen megnőtt az elmúlt időben. Szeptember eleje óta már több mint 4000 illegális bevándorló érkezett Törökországból Leszbosz szigetére. Csak pénteken több mint 400-an.

Kérdéses Spanyolország helyzete is. Jelenleg baloldali, befogadáspárti kormány van hatalmon Madridban, de elvben kérheti, hogy az országba érkezett bevándorlók kerüljenek be az elosztási rendszerbe. Tavaly már Spanyolország volt az illegális migránsok első számú belépési pontja Európába, és a nyomás ott sem csökkent. Csak szombat éjszaka mintegy száz embert vettek a fedélzetükre spanyol hajók – közölte az M1 Híradója.

A címlapfotó illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina)