Bírálják Horst Seehofer tervét a menedékkérők 25 százalékának befogadásáról

 

Bírálatokat váltott ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségében Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter terve az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérők 25 százalékának befogadásáról – írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.

A korábbi CSU-elnök és bajor miniszterelnök tervét élesen bírálták a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) képviselőcsoportjának tanácskozásán, amely a Bamberg térségében álló egykori bencés Banz Kolostorban (Kloster Banz) zajlik. A képviselőcsoport vezetője, Thomas Kreuzer kijelentette, hogy mindig is ellenezte az előre rögzített kvótákat a migrációs politikában.

Andrea Lindholz CSU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő hozzátette: miután a kormány elkötelezte magát amellett, hogy nem engedi évi 220 ezer fölé a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek számát, „nem előrelátó migrációs politika” ígéretet tenni „ismeretlen számú migráns 25 százalékának befogadására”.

Ráadásul Németország évek óta nagyságrendekkel több menedékkérőt fogad be, mint Olaszország – mondta.

A tanácskozáson felszólalt a CDU Türingia tartományi szervezetének vezetője, Mike Mohring, aki szerint Horst Seehofer tervének megvalósítása ösztönözné az embercsempészetet. Ez pedig csak a szélsőjobbot erősítené Németországban ć tette hozzá az októberi türingiai Landtag-választásra készülő politikus.

A CDU fiatal nemzedékének legismertebb alakja, Philipp Amthor a FAZ-nak azt mondta, helyes, hogy a tervezett megoldás új lendületet ad a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztásáról szóló vitának, de el kell kerülni újabb „pull faktorok” – vonzó tényezők – megjelenését, amelyek hatására még többen vágnak neki a tengernek.

„A tengeri mentés humanitárius vészhelyzetek megoldására szolgál, és nem lehet ugródeszka a Németországba irányuló migrációhoz” – mondta a Bundestag-képviselő.

Mások a terv mellett érvelnek. Armin Schuster, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa kiemelte: Horst Seehofer javaslata azt is jelenti, hogy az Olaszországba érkező menedékkérők közül „négyből három nem jön Németországba”.

Michael Brand CDU-s képviselő hozzátette: nem kellene „hisztérikusan” reagálni minden próbálkozásra, amely arra irányul, hogy „rendet vigyünk a szabályozatlan migrációba”.

A tervek szerint a máltai Vittoriosában szeptember 23-án a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter aláír egy megállapodást, amely szerint – az eddig ismertté vált részletek alapján – Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérőknek.