A migránspártiak támadják az európai életmód védelméért felelős biztosi posztot

 

Össztüzet zúdítottak az Európai Parlament bevándorláspárti erői az európai élet védelméért felelős uniós biztosi posztra. Az új bizottság elnöke ehhez a portfólióhoz rendelte az unió kül- és belbiztonságát és migrációt. Az ellenzők szerint nincs szükség az európai élet védelmére, nem is tudnak ezzel a fogalommal azonosulni. Az Európai Néppárt azonban kiállt Ursula von der Leyen elképzelése mellett, amit a Fidesz üdvözölt – hangzott el az M1 Híradójában.

Múlt héten kedden jelentette be Ursula von der Leyen, hogy az új Európai Bizottságban a biztosjelöltek mely területért felelnek majd. A jelenlegi Juncker-bizottság szóvivője, Margaritisz Szkínász az új testületben már biztosként dolgozik.

Ursula von der Leyen az európai életmód védelmét bízná rá a görög politikusra. A bizottság új vezetője a tárcához sorolta az unió külső- és belső biztonságát, valamint a migrációt is – hangzott el az M1 Híradójában.

Ez a döntés óriási felháborodást váltott ki az unió bevándorláspárti erői között. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke azt nyilatkozta a Euronewsnak: „nem tetszik a gondolat, hogy az európai életmód ellentétes lenne a bevándorlással.” A vita az Európai Parlament keddi ülésnapján is folytatódott – közölte az M1.

„Mindenkinek megvan a maga elképzelése az európai életmódról, ez természetes. De elutasítjuk, hogy egy ilyen biztosi tárcát létrehozzanak és, hogy összekapcsolják a migrációval” – mondta  Iratxe García-Perez, a szocialisták frakcióvezetője.

A leghevesebben a zöldek frakcióvezetője, Philippe Lamberts támadta a leendő uniós biztosi feladatkört.

„Milyen az európai életmód, meg tudja valaki mondani? Ha Orbán Viktort hallgatom, akkor az európai életmód egy férfi és egy nő közötti házasságot jelent, sok gyerekkel, a nő otthon marad a gyerekekkel, és vasárnap templomba mennek. Közben helyesnek tartják, hogy migráns gyerekeket tartanak őrizetben, és szögesdrótokat húznak ki. Ez lenne az európai életmód? Én történetesen európai vagyok, de ez nem az én életmódom” – fakadt ki Philippe Lamberts.

A néppárt kiállt Ursula von der Leyen elképzelése mellett. Manfred Weber frakcióvezető azt mondta: büszke rá, hogy európai, és nem érti, hogy egyes politikusok miért támadják ezt az elnevezést.

„Van itt valaki a teremben, aki a kínaiak életmódjára vágyik? Vagy az afrikai életmódra, az amerikaira? Én az európai életet akarom élni, ami egyenlő a szolidaritással, a demokráciával, az emberi jogok védelmével, migránsok esetében különösen. Vagy ott van a tolerancia, a partnerség… Ez az európai életmód, amire büszkének kell lennünk, és meg kell védenünk!” – hangsúlyozta Weber.

A Fidesz üdvözölte, hogy a néppárti frakció kiállt az európai értékek mellett. 

„Ez megnyugtató és egy pozitív jelzés, hiszen az mutatja, hogy a néppárton belül is erősödött azoknak a hangja, véleménye és kiállása, akik fontosnak gondolják azt, hogy bátrabban, felvállalva európai örökségünket, hagyományainkat, értékeinket álljunk ki. Egyébként ez egybe is vág az Európai Unió céljaival, csak erősíteni kell ezt” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP képviselője, európai parlamenti képviselő.

A liberális demokráciák nem tudnak többé hivatást, értelmet adni Európának – jelentette ki a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének konferenciáján. A miniszterelnök hozzátette: Közép-Európában viszont ma kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg, amely a kereszténységből fakad.

„Mutassuk meg a világnak milyen is az igazi mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszméjére építhetünk. Hátha olyan mentőöv lesz ez, amelyért az összezavarodott, tájékozódását vesztett és végzetes bajoktól gyötört Európa is kinyújtja majd a kezét” mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, a keresztény szabadságot fenyegető liberálisok támadásait Közép-Európában eddig sikeresen elhárították, és a keresztény szabadságot kívülről fenyegető veszedelmet, a migrációt is sikerült itt megfékezni.