A legmagasabb lengyel állami kitüntetést kapta Kövér László Varsóban

 

A külföldieknek adományozható legmagasabb rangú lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vette át szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke Varsóban.

Cikkünk frissült.

A lengyel-magyar parlamenti együttműködésben és a két ország viszonya fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemekért a lengyel államfő által adományozott kitüntetést Kövér Lászlónak a lengyel alsóházi elnök, Elzbieta Witek adta át.

Witek a szejm dísztermében megtartott kitüntetésátadási ünnepségen elmondta: a kitüntetéssel Lengyelország megköszöni „a szellem, a gondolat, valamint a tett közösségét”. Kiemelte: „Kövér László Magyarország szabadságáért és szuverenitásáért folytatott harc minden fázisában a magyar politikai élet jeles résztvevője és alkotója volt”.

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a Lengyel Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tünteti ki Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke Varsóban 2019. szeptember 18-án (Fotó:MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a Lengyel Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tünteti ki Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke Varsóban 2019. szeptember 18-án (Fotó:MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A magyar házelnöknél „mindig észlelhető volt olyan gondolkodás, mely szoros összefüggést  lát  Magyarország szabadsága és szuverenitása, valamint Európa és a térségünk stabilitása, biztonsága között” – húzta alá Witek, megemlítve e kapcsán többek között Kövérnek az európai integrációért, valamint a visegrádi együttműködésért tett erőfeszítéseit.

Witek méltatta Kövér László, valamint az ünnepségen szintén részt vevő, augusztusban lemondott lengyel házelnök, Marek Kuchcinski közös, a lengyel-magyar parlamenti és társadalmi kapcsolatokat mélyítő számos közös kezdeményezését.

Megköszönte az Országgyűlés tavaly februárban elfogadott határozatát, mely arra szólítja fel a kormányt, hogy az álljon ki Varsó mellett a Lengyelország ellen indított, 7. cikkely szerinti  uniós eljárásban.

Kövér László beszédében hangsúlyozta: az érdemrend elfogadása a jövőre szóló, rajta keresztül az egész nemzedékét is „terhelő kötelezettségvállalás” arra, hogy „megpróbáljunk méltóak maradni a történelmi örökséghez, amit a lengyel-magyar barátság ezer éve jelent”.

Utalva a két nemzet történetének döntő pillanataiban megnyilvánuló szolidaritásra, többek között arra, hogy Teleki Pál magyar miniszterelnök pontosan nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1939. szeptember 18-án nyitotta meg Magyarország határait a második világháborús lengyel menekültek előtt.

Kövér leszögezte:  a magyarok és a lengyelek „a legnehezebb huszadik századi körülmények között is mindig tanúbizonyságát adták annak, hogy a magyar-lengyel barátság nem mítosz, hanem valóságformáló erő, jelent és jövőt alakító bizonyosság.”

A magyarokon és lengyeleken kívül „nem ismerünk Európában másik két államalkotó nemzetet”, amelyeknek egymáshoz való viszonyát „ezer esztendőn keresztül oly mértékben meghatározná az egymás iránt érzett töretlen rokonszenv, barátság és a kölcsönös segítő szándék, mint a mi esetünkben” – jelentette ki Kövér.

Hangsúlyozta: a mai világban „csak a hűség tarthatja meg országainkat és nemzeteinket”, magyarok és lengyelek „hűsége Istenhez, hazához, családhoz és egymáshoz”. A két házelnök a kitüntetés átadását megelőzően hivatalos kétoldalú egyeztetést is folytatott.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kitüntetését után (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kitüntetését után (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A lengyel parlamenti iroda közleménye szerint a tárgyalások elején Witek átadta Kövérnek azt, a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar  Együttműködési Intézet kezdeményezésére augusztus 30-án elfogadott alsóházi határozatot, amelyben a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából megemlékeztek a lengyel menekülteket segítő magyarokról.

Délután Kövér László még találkozik Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével, majd részt vesz a magyarországi lengyel menekültek megsegítését szervező Henryk Slawiknak és idősebb Antall József varsói emlékművének ünnepi megkoszorúzásán.