Azért jöttünk, hogy megvédjük Magyarországot

 

Hétfőn tartják a magyar kormány első hivatalos meghallgatását Brüsszelben azóta, hogy a Sargentini-jelentés szerint be kell vetni a legszigorúbb büntetést, vagyis a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen. A meghallgatást a soros elnökséget betöltő Finnország kezdeményezte. Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint bosszúállás várható Magyarország migrációs politikája miatt. A vitában a magyar álláspontot Varga Judit igazságügyi miniszter képviseli. Brüsszelbe érkezve azt mondta, kettős mérce és a politikai boszorkányüldözés helyett tisztességes és bizonyítékokon alapuló eljárást vár – közölte az M1 Híradója.


Az Európai Tanács hétfői ülésén a magyar jogállamiság kérdése áll a középpontban. Az általános ügyek tanácsában a magyar álláspontot Varga Judit igazságügyi miniszter képviseli.

Érkezésekor azt mondta, tisztességes és bizonyítékokon alapuló eljárást vár a tanácstól. Mint fogalmazott: azért jöttünk, hogy megvédjük Magyarországot.

Ünnepelték Sargentinit 

A mostani meghallgatást

a soros uniós elnökséget betöltő Finnország kezdeményezte.

Hatalmas ünneplésbe kezdett tavaly szeptemberben az európai parlamenti képviselők egy része, miután elfogadták a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, vagyis elfogadták, hogy eljárást kell indítani Magyarország ellen a hetes cikkely szerint.

A dokumentum szerzőjét, a holland zöldpárti politikust állva tapsolták meg akkor támogatói.

A dokumentumot egyébként úgy fogadták el, hogy a tartózkodók szavazatait nem vették figyelembe a szavazáskor. Ez csak röviddel a voksolás előtt dőlt el, így azonban végül kevesebb támogató szavazat is elég volt a jelentés elfogadásához.

Bosszúállás várható

Bosszúállás várható Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, ennek része a mai meghallgatás is” – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Úgy fogalmazott, nem csak az Európai Parlamentben vagy a leköszönő Európai Bizottságban vannak olyanok, akik

migrációpárti felfogásból szemlélik a világot.

A soros finn elnökség valamilyen oknál fogva nagy nyomást próbál Magyarországra gyakorolni” – mondta a Nézőpont Csoport vezérigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel az M1-en.

Úgy fogalmazott, Ursula von der Layen új európai bizottsági elnök nem adta jelét annak, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást olyan komolyan venné, mint Jean-Claude Juncker EB-elnök és Frans Timmermans EB-alelnök.

A hétfői ülésen először a finn uniós elnökség képviselője ismerteti a helyzetet a minisztereknek az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentés és az elmúlt egy év egyeztetései alapján.

Ezt követően a magyar kormány részéről Varga Judit igazságügyi miniszter mondhatja el az álláspontját, majd az uniós miniszterek kérdezhetnek a minisztertől.