Nem valószínű, hogy az Osztrák Néppárt a zöldekkel köt koalíciót

 

Egyre kevésbé valószínű, hogy a szeptember végi előválasztásokhoz közeledve a néppárt a zöldekkel köt koalíciót Ausztriában – mondta Kiszelly Zoltán politológus csütörtökön az M1-en.

Egyre kevésbé valószínű, hogy a szeptember végi előválasztásokhoz közeledve a néppárt a zöldekkel köt koalíciót Ausztriában – mondta Kiszelly Zoltán politológus csütörtökön az M1-en. Hozzátette, sokan reménykedtek a néppárt és a zöldek összefogásában, de támogatottságuk nem elegendő a kormánytöbbséghez. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága a májusi-júniusi 40 százalékos csúcsról 34 százalékra csökkent, a zöld párt támogatottsága pedig beragadt 10 százaléknál – magyarázta.

A két párt többek között a migráció kérdésében sem ért egyet, ez az ausztriai köztévén kedden zajlott elnökjelölti vitán is világossá vált – közölte. Míg a néppárt listavezetője, Sebastian Kurz szerint nem szabadna több embert beengedni az országba, addig a zöld párt elnöke, Ingrid Felipe próbálta bagatellizálni a migráció kérdését.

Megjegyezte, a vitán Sebastian Kurz egyetértett a migráció kérdésében Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével.

A néppárt és a húszszázalékos támogatottságú szabadságpárt együtt kényelmes kormánytöbbséget eredményezne – hívta fel a figyelmet Kiszelly Zoltán.