Duplájára nőtt a bevándorlást elutasítók száma Svédországban

 

Új szószólója van a bevándorlásellenes tábornak Svédországban. Egy édesapja révén iráni gyökerekkel rendelkező, Göteborgban élő diáklány próbálja felhívni a figyelmet, hogy a svéd nagyvárosokban miden megváltozott: a bűnözés, a bevándorló-bandák miatt félnek kimenni az utcára. Izabella 15 éves, emiatt sokan a klímaváltozás elleni küzdelem "arcához", a szintén svéd Greta Thunberghez hasonlítják. Azért is érdemes figyelni Svédországra, mert az új Európai Bizottságban részben egy svéd baloldali biztoshoz tartoznak majd a bevándorlási ügyek – közölte az M1 Híradója.

Ursula von der Leyen hétfőn jelentette be az új brüsszeli biztosjelöltek névsorát. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke a migrációs ügyek felügyeletére Ylva Johanssont jelöli, aki eddig munkaügyi miniszterként dolgozott a svéd kormányban.

Elemzők szerint a szociáldemokrata Johansson egy szempontból már most megfelelő jelölt.

A tömeges bevándorlás ugyanis mostanra a svéd közvéleményt leginkább foglalkoztató témává vált.

A skandináv ország néhány éve még hatalmas reményeket fűzött a migráció jótékony hatásához az elöregedő társadalomban. Első európai államként, már 2013-ban megkezdték a Szíriából érkezett menedékkérők befogadását. Csakhogy a tömeges beáramlás következményei sokakat kijózanított.

Becslések szerint Svédországba az elmúlt években 600 ezer bevándorló érkezett a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából és Afrikából. Azóta drámaian megnőtt az erőszakos, köztük a szexuális bűncselekmények száma. A sajtó és a politika eközben igyekezett jelentéktelennek feltüntetni a problémákat, sőt, határozottan tagadták, hogy egyes városrészekben a migránsok gyakorlatilag átvették a hatalmat.

A tarthatatlan helyzetet egyre többen elégelik meg. Az egyik legismertebb szószólójukká pedig egy 15 éves diáklány vált.

Izabella Nilsson-Jarvandi több tüntetésen is felszólalt a tömeges migráció társadalmat romboló hatásai ellen.

Az iráni apától és svéd anyától származó lány Göteborgban nőtt fel. Most azonban azt mondja: a város alapvetően megváltozott, és sokan, mint ők is, el akarnak költözni.

"Göteborgban nem érezzük magunkat biztonságban többé, és ezzel nem csak az én családom van így. A bűnözés egyre növekszik, és az utcák egyre veszélyesebbek. Egyre több svéd hagyja el a városokat. Eközben egyre több bevándorlót engednek be, és a migrációs hátterű emberek száma növekszik, ami a lakosság kicserélődéséhez vezetett" – mondta Izabella Nilsson.

A diáklány véleményét a svéd társadalom egyre nagyobb része osztja.

Svédországban alapjaiban változott meg a közhangulat a bevándorlás megítélésében

– mondta a napokban az M1-en Flamm László történész-elemző.

Flamm László szerint ugyanakkor hiába ígért szigorúbb migrációs politikát a szociáldemokrata kormányfő pártja, mivel a koalíciós partner zöldek támogatják a bevándorlást. Hasonlóan meg van kötve az ellenzéki konzervatívok keze is, akik szintén bevándorláspárti szövetségesekkel működnek együtt. A szakember szerint ezért a következő választásokig, azaz

még három évig nem várható radikális változás a svédországi migráció kezelésében.

Címlapi képünk illusztráció.