Venezuela menedéket nyújt terrorista csoportoknak

 

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára pénteken azzal vádolta meg a venezuelai kormányt, hogy menedéket nyújt terrorista csoportok, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet vagy kolumbiai gerillacsoportok tagjainak.

Almagro egy torontói fórumon azt mondta: „semmiféle hitelességgel nem bírnak” Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának a különböző összeesküvésekről szóló állításai, amelyekkel Caracas szerint meg akarják fosztani a hatalomtól. Éppen ellenkezőleg – állította  Almagro –, a venezuelai elnök „nyújt menedéket terroristáknak”.

„A Maduro-rendszer az, amely menedéket nyújt olyan terrorista csoportoknak, mint a Hezbollah, iráni csoportoknak, drogkartelleknek, – a jelenleg is aktív – Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezetnek vagy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet disszidenseinek” – jelentette ki az OAS-főtitkár.

„Maduro egy diktátor” – tette hozzá. Almagro Kubával, a Maduro-rendszer fő regionális szövetségesével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az „akadályt jelent”.

„A Venezuelában lévő 22 ezer kubai még bonyolultabbá teszi a helyzetet, mert a kubaiak nem állnak készen arra, hogy lemondjanak az olajról, amelyet Venezuela küld nekik. Így hát folytatni fogják” – fogalmazott.

Az OAS-főtitkár nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy erőt alkalmazzanak a venezuelai rendszer megváltoztatása érdekében, bár leszögezte, hogy annak a nemzetközi jogi kereten belül kellene maradnia.

„A katonai megoldás nem legális a nemzetközi jog értelmében. De vannak olyan esetek, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, mint például a humanitárius beavatkozás. Az erő alkalmazása lehetséges, de csakis a nemzetközi jog keretein belül” – mondta.