Az atomalku teljes mértékű tiszteletben tartására szólította fel Iránt a francia elnök

 

Az atomalku teljes mértékű tiszteletben tartására szólította fel Iránt a Emmanuel Macron francia elnök szombaton, amikor telefonon beszélt Haszan Róháni iráni köztársasági elnökkel.

A beszélgetésről a francia elnöki hivatal számolt be. A tájékoztatás szerint Macron hangoztatta, hogy Teheránnak azért is szükséges teljesítenie korábban vállalt kötelezettségét, mert történt bizonyos előrelépés a G7 biarritzi csúcstalálkozóján az iráni olajexport engedélyezésével kapcsolatban.

Kifejtette, a biarritzi csúcson tartott eszmecserék folytatásaként fontos megteremteni azokat a feltételeket, amelyek hozzájárulhatnak a feszültség csökkentéséhez. A párbeszéd útján kell eljutni a régió problémáinak megbízható rendezéséhez.

Ezért is szükséges, hogy Irán maradéktalanul eleget tegyen az atomalkuban rögzített vállalásoknak, hogy helyreálljon a béke és a biztonság a Közel-Keleten – mondta.

A biarritzi csúcson történtek mellett a telefonbeszélgetésen szóba került a jemeni és a libanoni helyzet is. Macron Jemennel összefüggésben a harcok beszüntetését és a tárgyalások megkezdését szorgalmazta, illetve azt, hogy Irán segítse elő ennek megvalósulását.

A 2015-ben kötött atomalku értelmében Irán vállalta nukleáris programjának korlátozását az ellene érvényben levő nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

Az Egyesült Államok azonban tavaly májusban felmondta az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Egyesült Államok –, valamint Németország között Bécsben megkötött megállapodást, és újból bevezette a szankciókat Teherán ellen.

Erre válaszul azóta már Irán sem tartja magát a megállapodásban rögzített valamennyi kötelezettségvállalásához: májusban bejelentette, hogy nem tartja be az alacsonyan dúsított uránkészletnek és a nehézvízkészletnek az egyezmény által engedélyezett szintjét, majd július 8-án azt is közölte, hogy a megengedett szint felett, 4,5 százalékosra dúsít uránt.