Szijjártó: A jelenlegi Európai Bizottságban az a legjobb, hogy lecserélődik

 

A jelenlegi Európai Bizottságról évekre visszanyúlón az a legjobb hír, hogy hamarosan lecserélődik – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon az MTI-nek Helsinkiből, ahol részt vesz az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri ülésén.

Európát számos kihívás érte az utóbbi időben, ezek száma és súlya várhatóan tovább nő. A kihívások kezelésében a legnagyobb tehertétel épp az Európai Bizottság volt – mondta Szijjártó Péter.

A bizottság az elmúlt öt évben számos olyan döntést hozott, amely ellentétes Európa biztonsági és gazdasági érdekeivel: hozzájárult a bevándorlási válság mélyüléséhez, megnyitotta Európai határait, meghívott több százezer, illetve millió illegális bevándorlót, aki egyértelműen biztonsági fenyegetést jelent – tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Helsinkiben 2019. augusztus 29-én (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt) A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Helsinkiben 2019. augusztus 29-én (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Az EB mindent meg fog tenni az október végéig hátralévő időszakban, hogy megbosszulja azokat a törekvéseket, amelyek a bizottság akarata ellenére az uniós határok védelmére és az illegális bevándorlók kívül tartására irányultak – mondta.

Nyilvánvalóan ebbe a sorba illik az is, hogy a magyar határvédelmi költségek mindössze egy százalékát hajlandó megtéríteni. Akárhogy lesz is, a magyar kormány ragaszkodik a kerítéshez a déli határszakaszon, ragaszkodik ahhoz, hogy megvédje a magyar határokat, és nemcsak október végéig, hanem az új Európai Bizottság megalakulása után is – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a magyar ellenzék az illegális bevándorlás érdekében lép fel.

Brüsszel akaratának megfelelően a határvédelmet gyengíteni, a kerítést lebontani akarja, az illegális bevándorlókat pedig beengedni – közölte.

Szijjártó Péter csütörtökön munkaebéden vett részt a finn külügyminiszterrel, Timo Soinival és Jussi Niinistö védelmi miniszterrel, amelyen részt vett Benkő Tibor magyar védelmi miniszter is.