Merkel egyetért von der Leyen migrációval kapcsolatos gondolataival

 

Hétfőn az egész közép-európai rendszerváltás egyik szimbolikus eseményére, a Páneurópai piknikre emlékeztek Sopronban. Az egykori NDK-s határátlépők és szervezők mellett a magyar és a német kormányfő volt a főszereplő – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A műsorban elhangzott, hogy Merkel támogatja azt, amit az új EU bizottsági elnök, Ursula von der Leyen vall, miszerint olyan politikát kell folytatni, amely a legjobban erősíti az EU tagállamait, legyen szó akár gazdasági kérdésekről, védelmi együttműködésről vagy a kereskedelmi nézeteltérésekről.

A német kancellár egyet ért von der Leyen migrációval kapcsolatos gondolataival, melyek így hangzanak:

„ Új kezdetre van szükség, amelyben megnézzük azt, hogy hol találunk közös nevezőt.”

Merkel beszélt arról is, hogy Ursula von der Leyen már több EU-s tagállammal tárgyalt a migráció ügyében. A menekülés okainak megszüntetésével és az afrikai fejlesztési segélyekkel kapcsolatban

egyetértés mutatkozik,

de természetesen vannak olyan területek, amelyekről nem ugyanúgy vélekednek a felek.

Ahhoz, hogy az alapvető kérdések megoldódjanak, azokra a pontokra kell fókuszálni, melyekkel kapcsolatban ugyanúgy gondolkodnak a tagállamok, a nézetkülönbségeket pedig át kell hidalni Merkel szerint.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo