Bejelentette lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

 

Kedd este benyújtja lemondását Sergio Mattarella olasz államfőnek Giuseppe Conte kormányfő.

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedd délután bejelentette, hogy este benyújtja lemondását Sergio Mattarella olasz államfőnek.

A római parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előre hozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

Conte szerint a Liga „beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját. Giuseppe Conte este a szenátusból Sergio Mattarella államfőhöz ment, hogy benyújtsa lemondását.

Előre hozott választások

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előre hozott választásokat sürgetett kedden a római parlament felsőházában tartott beszédében.

„Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól” – hangoztatta a jobboldali Liga vezetője.

„Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” – mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve.

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az M5S minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását. A politikus ugyanakkor nem zárta ki a kormányzati együttműködés folytatását az M5S-sel.

Merész költségvetés kell

„Csökkenteni akarjátok a parlamenti képviselők számát és aztán szavazni menni? Mi készek vagyunk erre. Aztán, ha bátor büdzsét terjesztenétek be, mi arra is készek lennénk” – jelentette ki.  A jobboldali politikus szerint egy merész költségvetésnek a többi között adócsökkentéseket kell tartalmaznia. Mint mondta, politikai célja az Európai Unió monetáris politikájának megkérdőjelezése, mivel az szerinte az olasz gazdaságot gyengíti.

Rómának 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot kellene elfogadnia – fűzte hozzá. Megjegyezte, ő szabad Olszországot akar, amely nem Brüsszel szolgája. Beszédében Salvini nem utolsó sorban kiemelte a Liga érdemeit az illegális bevándorlás megfékezése és a biztonság növelése terén.

Miután Conte bejelentette lemondását, a Liga visszavonta a bizalmatlansági indítványt.

Vissza kell vezetni Olaszországot Európába

A szenátusban a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára és volt miniszterelnöke, Matteo Renzi kijelentette: a következő kormánynak vissza kell vezetnie az országot Európába. A PD főtitkára, Nicola Zingaretti kijelentette, hogy pártja nemet mond egy újabb Conte-kormányra.

Giuseppe Conte szenátusi viszonválaszában azt mondta, az általa vezetett kormány minden lépését magáénak érzi, így Róma eddigi migrációs politikáját is. Salviniből hiányzott a bátorság, hogy vállalja a kormánybuktatás felelősségét, „helyette megteszem én” – hangoztatta.

Giuseppe Contét, amikor a szenátusból az elnöki palotához ment át, megtapsolták az utcán.

Matteo Salvini újságíróknak  este közölte: egyértelművé vált, hogy az M5S és a PD már régóta egyezkedik. „Ezért mondott mindenre nemet a Ligának az M5S” – jelentette ki.

Az olasz államfő megkezdi a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti pártokkal 

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő lemondása után – jelentette be az olasz elnöki hivatal kedd este.

Az M5S tagjai Giuseppe Conte beszéde előtt elfoglalták a kormánytagoknak fenntartott székeket, így jelezve, hogy a Liga minisztereit „árulóknak” tartják. A Róma belvárosában található szenátusi épület előtt több százan tüntetnek: egy csoport Matteo Salvini, a Liga vezetője nevét skandálta, egy másik az M5S és Giuseppe Conte miniszterelnököt éltette.