További négy ember hagyhatta el a Proactiva Open Arms hajóját

 

További négy migráns hagyhatta el péntekre virradóra a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajóját, amely jelenleg az olasz Lampedusa szigeténél tartózkodik.

Három ember és egy kísérő orvosi ellátásra szorult, őket vitték partra – írta az NGO a Twitteren.

Csütörtök este hat nő és három férfi hagyta el a hajót hasonló okokból. Ők Eritreából és Szomáliából indultak útnak Európába.

„Sürgősen ki kell menekíteni mindenkit a fedélzetről, ezt követeli az emberiesség” – szólított fel a nem kormányzati szervezet.

Az Open Arms nevű hajón még mindig több mint 130-an tartózkodnak, ők azonban továbbra sem kaptak partraszállási engedélyt. Egy részük már két hete vesztegel a hajón.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtökön elmondta, hogy hat európai uniós tagállam – Németország, Franciaország, Románia, Portugália, Spanyolország és Luxemburg – késznek mutatkozik az Open Arms több utasának befogadására.

Az augusztus eleje óta úton lévő hajó előző nap elérte Lampedusát, miután egy római közigazgatási bíróság, Matteo Salvini belügyminiszter tilalmát érvénytelenítve, megengedte neki, hogy befusson az olasz felségvizekre.

A közelben található Olaszország és Málta jelezte: nem fogadja kikötőiben a hajót.

A fedélzetet felkereső olasz orvosok elmondták: borzalmas higiéniai körülmények uralkodnak a hajón, és több menekült rosszul kezelt sebe elfertőződött.