Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms szervezet hajója

 

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajója 147 migránssal a fedélzetén csütörtökön.

A római közigazgatási bíróság előző nap elfogadta a szervezet beadványát, érvénytelenítette Matteo Salvini olasz belügyminiszter behajózási tilalmát, és engedélyezte, hogy a Proactiva hajója olasz felségvizekre térjen.

„Föld a látóhatáron!” – írta a Twitteren a Proactiva Open Arms csütörtök reggel, amikor a mentőhajó Lampedusa közelébe érkezett.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök időközben bejelentette, hogy hat európai ország hajlandó befogadni a menedékkérőket a hajó fedélzetéről. A kormányfő Salvinihez intézett  éles hangú üzenetében úgy fogalmazott, hogy Franciaország, Németország, Románia, Portugália, Spanyolország és Luxemburg „nyújt segítő kezet”. Facebook-oldalán közzétett üzenetében a felbomlás szélén álló olasz kormányt vezető Conte egyben figyelmeztette Salvinit, hogy „ellenszegülése az ügyben csak újabb világos példája a tisztességtelen együttműködésnek, amit nem hajlandó eltűrni.”

Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint a járművet az olasz haditengerészet két hajója kíséri.

Továbbra sincs kikötő, amely fogadna minket, de lassan véget ér ez a rémálom” – tette hozzá a szervezet.

A kikötési engedély Salvini döntésétől függ. A belügyminiszter azonban eltökélt: szerdán bejelentette, hogy fellebbez a római törvényszék döntése ellen, és ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről.

Spanyolország a helyzet súlyosságára tekintettel felajánlotta, hogy befogad néhányat a hajón utazó migránsok közül – írta az El País című spanyol napilap madridi kormányzati forrásokra hivatkozva. Az újság értesülése szerint pontos számukat egy megállapodásban rögzítik majd, amelyben a többi között Németország és Franciaország is részt vesz.

A migránsok többsége két hete vesztegel a hajón, köztük sok a kiskorú. Az olasz belügyminisztérium előző nap megengedte, hogy egy négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban. Giuseppe Conte olasz kormányfő korábban felszólította a belügyminisztériumot, hogy legalább a gyerekeket engedjék le a fedélzetről.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén.