Boris Johnson megbuktatására készül a Munkáspárt

 

Bizalmatlansági indítványt nyújt be Boris Johnson brit kormányfő ellen az ellenzéki Munkáspárt. A pártvezető Jeremy Corbyn ideiglenes kormányt állítana fel, majd új választást írna ki, és újabb népszavazást is tartana a Brexitről – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Vihar előtti csend

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a Brexit ügyében vihar előtti csend van. A parlament szeptember elejéig még

biztosan nem ül össze,

viszont a hónap első két hetében valószínűleg megtörténik a Munkáspárt megmozdulása. Ha a legnagyobb ellenzéki párt vezetője beadja az indítványt és az nyer, akkor 14 nap alatt kell új kormányt felállítani.

Ha ez nem sikerül, akkor új választásokat írnak ki Nagy-Britanniában. Kormányalakítás esetén lehetőség szerint olyan kormányt kell kinevezni, amelyiknek sikerül elkerülni később a megállapodás nélküli Brexitet. A kérdés az, hogy ez lehetséges-e egyáltalán, hiszen Boris Johnsonnak csak egyfős többsége van a parlamentben: 310 konzervatív képviselő és 10 demokratikus unionista kormány oldalon, míg az ellenzékben eggyel kevesebb, 319 képviselő van.


Komplikált a szituáció

A konzervatívok közül néhányan azt mondták, hogy az indítványt támogatnák, a Munkáspárt tagjai közül viszont körülbelül harmincan jelezték, hogy egy esetben támogatnák csak, ha nem írnák ki a népszavazást, vagyis meglehetősen komplikált a szituáció.

A britek többsége azt vallja, hogy az Egyesült Királyságnak szakítania kell az Európai Unióval, viszont így maga az Egyesült Királyság uniója is veszélybe kerül, hiszen nemcsak a skótok, hanem már

egyre többen szimpatizálnak az Egyesült Királyságból való kilépéssel.

Skócia 2021-re szeretne kiírni egy népszavazást arról, hogy kilépjen-e az Egyesült Királyságból abban az esetben, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Skócia után Észak-Írországnál merült fel, hogy a megállapodás nélküli kilépés esetén Írországgal alkotna uniót.

Felborult a politikai rend

Az EP-választásokon is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban felborult a politikai rend, viszont ha a bizalmatlansági indítvány sikeres lesz, egy átmeneti kormányt kell kialakítani, ami még jobban bonyolítja a helyzetet.

A kérdés az lesz, hogy

Boris Johnson lemond-e

vagy igényt tart a kormányfői poszt betöltésére. A királynőnek, II. Erzsébetnek is lehet szerepe a kormányalakításban, hiszen még akár menesztheti is a kormányfőt, amire körülbelül 200 éve nem volt precedens.