Szomáliai katonai bázisra csaptak le az al-Shabaab terroristái

 

Autóba rejtett pokolgépek robbantak, majd lövöldözés tört ki egy szomáliai katonai bázis közelében szerdán, a merénylet elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett.

A támadás a kora délelőtti órákban érte a fővárostól, Mogadishutól 70 kilométerre délnyugatra található Alsó-Shabelle térség Awdheegle településén lévő támaszpontot.

A hadsereg egyik szóvivője szerint a pokolgépek a bázis előtt robbantak fel.

„A katonai bázist nehéz homokzsákok veszik körül. A robbanószerrel megpakolt két autót tűz alá vették, s még a támaszpont előtt felrobbantak” – mondta a Reuters hírügynökségnek Hussein Ali százados, aki egy másik településen szolgál Alsó-Shabelle régióban.

„Vannak áldozatok az al-Shabaab és kormányerők soraiban is, de egyelőre nincsenek pontos adataink. Az al-Shabaab zavarja a telekommunikációs magánhálózatokat” – fűzte hozzá.

A szomáliai hadsereg a múlt héten foglalta el Awdheegle körzet nagy részét a szélsőségesektől.

„Két nagy robbanást és fegyverropogást hallottunk a szomáliai hadsereg támaszpontja irányából. Több katonát is láttam menekülni a bázisról, nem tudjuk hányan halhattak meg” – mondta Aden Abdullahi helyi elöljáró szintén a Reutersnak.

Az al-Shabaab állítása szerint ötven katonával végeztek, miközben csak két saját harcosuk esett el.

„Két mudzsahid robbanószerrel megpakolt két autóval egymás után ma behajtott az Awdheegle körzetben lévő szomáliai támaszpontra. Megöltünk ötven katonát, és felgyújtottuk járműveiket” – hangoztatta Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai műveletekért felelős szóvivője.

Nem megy ritkaságszámba, hogy a dzsihadisták és a kormányzati források egymásnak gyökeresen ellentmondó beszámolót adnak az egyes támadások áldozatainak számáról.

Az al-Shabaab célja, hogy megdöntse az ENSZ támogatását élvező szomáliai kormány hatalmát. A szélsőséges csoport rendszeresen intéz támadásokat kormányzati épületek, szállodák és éttermek ellen. Az al-Shabaab jelentős területeket tart ellenőrzése alatt a kelet-afrikai ország középső és déli részén. A szomáliai biztonsági erőket az Egyesült Államok és az Afrikai Unió is támogatja a terroristák elleni harcban.