Guatemala leendő elnöke üzent Trumpnak

 

Guatemala nem lesz képes arra, hogy betartsa az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást, és úgynevezett biztonságos harmadik országként maga fogadja be az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőket, mert nem tekinthető ehhez elég biztonságosnak – jelentette ki helyi idő szerint kedden az ország megválasztott elnöke, Alejandro Giammattei.

A konzervatív politikus szerint a közép-amerikai ország saját állampolgárairól is alig képes gondoskodni.

A jelenlegi, leköszönő kormányzat által elfogadott megállapodás értelmében az Egyesült Államokba igyekvő menedékkérőknek Guatemalában kellene menedéket kérniük.

Ennek célja, hogy minél kevesebb ember érje el Mexikó és az Egyesült Államok határát. A Trump-kormány különadókat helyezett kilátásba Guatemalával szemben, ha nem sikerül megállapodni a menedékkérők fogadásáról.

„Ahhoz, hogy biztonságos országnak lehessen tekinteni egy államot, ezt egy nemzetközi testületnek kell kimondania, és szerintem Guatemala nem teljesíti annak feltételeit, hogy biztonságos harmadik országnak lehessen nevezni” – jelentette ki Giammattei, aki vasárnap nyerte meg a voksolás második fordulóját, és januárban lép hivatalba.

A közép-amerikai országokból elvándorlók között éppen a guatemalaiak alkotják az egyik legnagyobb csoportot, aki a szegénység, a bűnözés és a munkanélküliség elől keresnek menedéket.

Alejandro Giammattei azt is világossá tette, hogy a Washingtonnal kötött megállapodást a hatályba lépés előtt mindkét ország törvényhozásának jóvá kell hagynia.