Iráni külügyminiszter: az Egyesült Államok puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét

 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy olyan puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét, amely csak a szikrára vár.

A térség robbanásra kész puskaporos hordó, mert Amerika és szövetségesei elárasztják fegyverekkel – hívta fel a figyelmet Zaríf az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott interjújában.

Rámutatott: az öböl vízi útja keskeny, és kevésbé biztonságos lesz, ha emelkedik a rajta cirkáló külföldi hadihajók száma.

A Hormuzi-szoroson áthaladó tengeri kereskedelem biztonsága az amerikai–iráni konfliktus egyik gyújtópontja. Az elmúlt időszakban többször követtek el szabotázsakciót olajszállító tartályhajók ellen, amelyek mögött Washington az iszlám köztársaságot sejti. Emellett Irán több olajszállító tankhajót foglalt le a Perzsa-öbölben. Az Egyesült Államok Nagy-Britanniával karöltve válaszul biztonsági misszióba kezdett az öbölben, hogy megvédje a kereskedelmi hajókat.

Zaríf jelenleg Dohában tartózkodik, és hétfőn találkozott Tamim bin Hamad asz-Száni katari emírrel, hogy az amerikai–iráni konfliktusról tárgyaljanak. Katar ad otthont az egyik legnépesebb amerikai katonai támaszpontnak a Közel-Keleten. Az emírség próbál kimaradni a Washington és Teherán közötti konfliktusból, és igyekszik mindkettővel jó viszonyt ápolni.