Megállapodott a hatalom megosztásról a szudáni vezetés az ellenzékkel

 

A Szudánt irányító Átmeneti Katonai Tanács (TMC) és az ellenzéki koalíció véglegesítette a hatalom megosztásáról szóló megállapodásukat, amelyről július elején szóban, majd annak közepén nagy vonalakban írásban megegyeztek – jelentette be szombat hajnali kartúmi sajtóértekezletén az Afrikai Unió küldötte, aki közvetített a felek között.

A felek egy úgynevezett alkotmányos nyilatkozatot adtak ki, amely meghatározza a hatalommegosztás módját a tervezett választásokig tartó hároméves időszakra – tette hozzá Mohamed el-Haszan Lebatt.

Az Afrikai Unió küldötte szerint még vannak tisztázandó kérdések a hatalommegosztással kapcsolatban, ezekről tovább tárgyalnak. Még nincs meghatározva, hogy a megállapodás mikor lép hatályba, és még nem állt össze a szuverén tanácsnak nevezett átmeneti kormány sem.

Mindenesetre a tanácsba öt tagot a hadsereg delegál, ötöt a Szabadság és Változás Erői nevű ellenzéki koalíció, egyet pedig közösen. Elnöke először egy katonai vezető lesz. Amint az átmeneti kormány hivatalba lép, feloszlik a TMC, amelynek a vezetője most Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a helyettese pedig az ország legerősebb félkatonai szervezetének, az RSF-neka parancsnoka, Mohamed Hamdán Daglo.

Az RSF volt az, amelynek kilenc tagja július végén egy tüntetésen, el-Obeid városban megölt hat embert, köztük négy diákot, és sokakat megsebesített. Az illetőket pénteken letartóztatták. Ellenzéki szervezetek szerint az RSF hajtotta végre a tiltakozók kartúmi sátortáborának június 3-i erőszakos felszámolását is, amelynek során csaknem 130 embert öltek meg. Ennek az utóbbi, sokkal súlyosabb incidensnek a felderítése még várat magára.

A hatalommegosztó tárgyalások egyik legnehezebb vitapontja az RSF-nek és a hírszerzésnek az alárendeltsége volt. A megállapodás szerint az RSF a hadsereg irányítása alá tartozik majd, a hírszerzés pedig közvetlenül az átmeneti kormány alá.

Az instabil kelet-afrikai országban tavaly év végén tüntetések kezdődtek, az országot 30 éve irányító Omar el-Besír elnök távozásának követelésével. A hadsereg idén áprilisban közbelépett, és el-Besír letartóztatásával hatalomátvételt hajtott végre.

A tüntetők azonban nem hagytak fel tiltakozásukkal, azt állítva, hogy az új katonai vezetők valójában az eltávolított elnök rendszerét próbálják átmenteni. Ezért további igényekkel léptek fel, polgári kormányzásra áttérést követelve. Tárgyalások kezdődtek a felek között, és ezeknek az eredménye lett a megállapodások sorozata az elmúlt egy hónapban.