A katonai tanács vezetője a lelőtt diákok ügyének kivizsgálását ígéri

 

A lehető leghamarabb felelősségre vonják öt tüntető diák minapi lelövésének a tetteseit – ígérte kedden Abdel-Fattáh al-Burháni, a Szudánt irányító Átmeneti Katonai Tanács (TMC) vezetője.

A szudáni biztonsági erők hétfőn Észak-Kordofán tartomány székhelyén, el-Obeidban tüzet nyitottak az ott tiltakozó diákokra. Az öt halálos áldozaton túl mintegy hatvanan megsebesültek. A diákok kenyér- és üzemanyaghiány miatt tüntettek. Az eset kivizsgálását és a tettesek bíróság elé állítását követelte kedden az ENSZ gyermekalapja (UNICEF) is, amely szerint a halálos áldozatok 15 és 17 év közöttiek voltak.

A hétfői el-obeidi tüntetők szerint a katonai tanács második embere, Mohamed Hamdán Daglo irányítása alatt álló félkatonai alakulat (RSF) tagjai lőttek rájuk. Ellenzéki szervezetek szerint az RSF hajtotta végre a fővárosban, Kartúmban tiltakozók táborának június 3-i erőszakos felszámolását is, amely során mintegy 130 embert öltek meg.

Az átmeneti katonai tanács és az ellenzék képviselői július közepén írták alá a hatalom megosztásáról szóló megállapodásukat, véglegesítve ezzel július 5-i szóbeli egyezségüket, de bizonyos részletekről még tárgyalni kell. Ezeket a tárgyalásokat sodorják veszélybe a hétfőihez hasonló erőszakcselekmények. Az ellenzék tárgyalódelegációjának egyik tagja kijelentette, hogy addig nem lesznek további tárgyalások a hadsereggel, amíg le nem állítja erőszakcselekményeit.

Az instabil kelet-afrikai országban tavaly év végén tüntetések kezdődtek, az országot 30 éve irányító Omar el-Besír elnök távozását követelték a tüntetők. A hadsereg áprilisban közbelépett, és el-Besír letartóztatásával hatalomátvételt hajtott végre. A tüntetők azonban nem hagytak fel tiltakozásukkal, azt állítva, hogy az új katonai vezetők valójában az eltávolított elnök rendszerét próbálják átmenteni. További igényekkel léptek fel, követelték polgári kormányzás megvalósítását. Tárgyalások kezdődtek a felek között, és ezeknek az eredménye lett a július 5-i szóbeli megállapodás, majd a július közepén aláírt dokumentum.