Martin Selmayr lesz az Európai Bizottság ausztriai képviselet-vezetője

 

Martin Selmayr, az Európai Bizottság eddigi német főtitkára lesz novembertől a testület ausztriai képviselet-vezetője – jelentették be szerdán Brüsszelben.

A vitatott körülmények között kinevezett Selmayr előző héten számolt be a tervezett lemondásáról, kiemelve, erre azon aggályok eloszlatása érdekében van szükség, amelyek szerint Ursula von der Leyen elnökké választásával túl sok lenne a német a bizottság vezetésében. A tájékoztatás szerint Selmayr augusztus 1-től a mostani mandátum lejártáig még Jean-Claude Juncker elnök különleges tanácsadójaként fog dolgozni, november 1-től pedig átveszi majd a bécsi képviselet vezetését.

Megállapodás született

Bennfentes források szerint Jörg Wojahn, a jelenlegi bécsi képviselet-vezető Berlinben folytatja a munkát hasonló tisztségben. Az Európai Bizottság tagjainak szerdai ülésén megállapodás született, hogy ideiglenesen a lett Ilze Juhansone fogja betölteni a főtitkári posztot, amíg az Ursula von der Leyen vezette új testület ki nem nevezi az utódot.

Az ülésen megköszönték a távozó tisztségviselők, Selmayr mellett Margarítisz Szkínász vezető szóvivő, valamint a versenypolitikai főigazgatóságot vezető Johannes Laitenberger kiváló munkáját.

Hivatali visszásságok

„Úgy gondolom, hogy a Juncker-bizottság öt éve ebben a formában nem lett volna elképzelhető Selmayr nélkül” – közölte Günther Oettinger költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős uniós biztos.

Többen bírálták a „hivatali visszásságokat”, amelyeket szerintük elkövettek a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász tavaly februári kinevezésekor. Az egyesek által „buldózerként” jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayrt a nyilvánosság számára teljességgel váratlanul választották meg, az EU-s ombudsman szerint egyenesen „puccsszerűen”.

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával.