Pestisracok.hu: Szlovákiának módosítania kell jogfosztó állampolgársági törvényét

 

Módosítania kell Szlovákiának jogfosztó állampolgársági törvényét – így értesült a pestisracok.hu. A portál szerint ez abból a válaszlevélből derül ki, amelyet csütörtökön küldtek az ügyben eljárást kezdeményező Lomnici Zoltánnak, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének. Szlovákia 2010-ben módosította állampolgársági törvényét válaszul a magyar kettős állampolgársági törvényre. A jogszabály szerint el kell venni a szlovák állampolgárságot attól, aki egy másik államét felveszi. Nagyjából háromezer embernek, köztük több mint 100 magyarnak vették el így szlovák állampolgárságát – hangzott el az M1-en.

2010 decemberében rengetegen érdeklődtek az egyszerűsített honosítás és a magyar állampolgárság felvétele kapcsán, Szabadkától, Csíkszeredáig, Lendvától Torontóig ezrek kértek időpontot. A törvény 2011-es hatályba lépése óta az

egymilliót is meghaladhatta

a honosított magyar állampolgárok száma.

A felvidéki magyarokat kizárták a nemzetegyesítési lehetőségből

A felvidéki magyarokat azonban a szlovák kormány kizárta ebből a nemzetegyesítési lehetőségből. Robert Fico miniszterelnök kabinetje ugyanis még ugyanabban az évben, 2010-ben elfogadtatta azt az állampolgársági törvényt, amelynek értelmében bárki, aki felveszi más ország állampolgárságát, minden jogorvoslati lehetőség nélkül elveszíti a szlovákot.

A jogszabály miatt a mai napig

legalább háromezren vesztették el szlovák dokumentumaikat,

több mint 100 magyar is a jogfosztottak között van. A szlovák állampolgársági törvény bírálói szerint a jogszabály ellentétes nem csupán a szlovák alkotmánnyal, de nemzetközi normákkal és az uniós joggal is.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke volt az egyik, aki élére állt a jogfosztottak harcának. Az Európai Bizottság állásfoglalását is kérte az ügyben, Brüsszelből azonban hét évvel ezelőtt azt a választ kapta, hogy a bizottság nem illetékes. Lomnici Zoltán ezután petíciós eljárást is indított.

Brüsszel ismét felveszi a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal

„Vannak még csodák, Brüsszel hét év után rádöbbent, hogy nem illeszkedik az uniós jogba a szlovák állampolgársági törvény” – ezt írta a pestisracok.hu. A portál információi szerint Lomnici Zoltán csütörtökön levelet kapott az Európai Parlament petíciós bizottságától, amelyben azt írja a testület, ismét felveszi a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal, és arra szólítja fel Pozsonyt, hogy határozzák meg, miként kívánják kiigazítani nemzeti jogszabályaikat.

Ha a pozsonyi kormányzatot végül Brüsszelnek sikerül rávennie az állampolgársági törvény megváltoztatására, az akár 117 felvidéki magyarnak adhatja vissza szlovák dokumentumait.

Pontosabban csak 115-nek. A jogfosztó törvény elleni harc egyik emblematikus alakja, Tamás Aladárné, Ilonka néni, ugyanis már nem érheti meg a győzelmet, 2016-ban 104 évesen meghalt. Négy évvel korábban pedig lánya, Tamás Anikó is elhunyt.

Orbán Viktor fogadta a szlovák elnököt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Az is reménykeltő lehet az ügy rendezésében, hogy az egy hete Áder János köztársasági elnök meghívására hazánkban járt új szlovák államfő megerősítette: Szlovákia minden lakosának, így az ott élő mintegy félmillió magyarnak is elnöke kíván lenni, és

elkötelezett híve a kisebbségek védelmének,

valamint a jogegyenlőségnek. Zuzana Caputová találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, aki szerint 2010 óta fokozatosan javulnak a magyar-szlovák kapcsolatok, és a két ország mára jelentős eredményeket ért el együtt – közölte az M1 Híradója.

A címlapfotó illusztráció.