Angela Merkel és vele együtt Németország is gyengülést mutat

 

Szakértők szerint egyre jobban gyengül Németország, és bizonyos pozíciók is. Sokak szerint maga a kancellár, Angela Merkel is veszít befolyásából, a nyugati sajtó szerint ennek ellenére is korai lenne még nem számolni vele.

Abszurdnak nevezte az Ursula von der Leyen személye körül a Németországot kormányzó nagykoalíción belül kialakult vitát Markus Söder. A koalícióban konzervatívként résztvevő bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője a német közszolgálati csatornának adott interjújában azt is elmondta, hogy szerinte a szociáldemokraták lehetetlenül viselkednek.

Gyengülő pártszövetség

A német pártpolitikai erőviszonyokat elemző felmérések egyre inkább a CDU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és a testvérpárt CSU szövetségének gyengülését mutatják. Markus Söder felháborodása és beszólása a szociáldemokraták felé abban rejlik, hogy bár rosszul szerepelt a bajor tartományi választásokon, még mindig ő a legsikeresebb konzervatív vezető Németországban – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Véleménye szerint nem sok példa volt arra a történelem során, hogy

egy koalíción belül távozó miniszter ellen szavazzanak,

mint ahogyan azt a szociáldemokraták tették von der Leyen személyét illetően. Úgy gondolja, attól függetlenül, hogy Európa első számú embere német politikus, az ország jelentős gyengülést mutat, gyengülnek az egyes pozícióik is, és erre még a Brexit is rányomja majd a bélyegét.

epa07721930 (L-R) Incoming German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer, outgoing German Minister of Defense Ursula von der Leyen, and German Chancellor Angela Merkel smile during the handing over of the certificate of discharge to von der Leyen and appointment to Kramp-Karrenbauer, at Bellevue Palace in Berlin, Germany, 17 July 2019. Mueller as First Vice President of the German Federal Council handed the certificates of discharge and appointment - signed by the German President Steinmeier - to the Ministry of Defense to outgoing von der Leyen and incoming Kramp-Karrenbauer.  EPA/FELIPE TRUEBA

Annegret Kramp-Karrenbauer, Ursula von der Leyen és Angela Merkel (Fotó: MTI/EPA/FELIPE TRUEBA)

Európa átalakulóban van

A Brexit ugyanakkor nemcsak Németországban, de minden más európai uniós tagállamban is újfajta helyzetet teremt majd, nem véletlen, hogy Magyarországon már Brexit-ügyi felelőst is kineveztek. Megjegyezte, igaz az a tényállás, mely szerint Európa átalakulóban van, ezért Ursula von der Leyen egy új esélyt teremt, hogy Európa végre elkezdje azt a politikát, amely „Európát Európává” fogja tenni.

A Die Welt című német lap a napokban arról írt, hogy azzal, hogy Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke, és a megromlott egészségügyi állapota miatt már nem Angela Merkel a legbefolyásosabb női politikus az Európai Unióban. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász ennek kapcsán elmondta, az egészségügyi állapot igenis közügynek minősül, hiszen egy egy vezető betegsége a teljes országot érinti. Lomnici szerint egyre inkább

a „gyenge Németország képe” rajzolódik ki

azzal a jelenséggel, hogy folyamatosan titkolóznak, nem tájékoztatják az embereket, és inkább csak a „szőnyeg alá seprik” a problémákat. Hozzátette, ezek nem egyeztethetők össze az átláthatóság elveivel.

A német RTL csatorna ugyanakkor eltérő véleményen van, szerintük ugyanis a minisztercserét illetően is az rajzolódott ki, hogy még mindig Angela Merkel irányítja a szálakat a német belpolitikában. Lomnici úgy véli, hogy azt a látszatot próbálják kelteni, hogy Merkel cserélgette a pozíciókat is, és hogy Ursula von der Leyen is Merkel jóvoltából került ki Brüsszelbe.

Nem ez volt Merkel terve

Nógrádi György ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Angela Merkel célja nem von der Leyen bizottsági elnökké választatása volt, hanem Manfred Weberé. Később azonban felismerte, hogy Weber személyét nem tudja keresztül vinni, hiszen a politikust még a német lakosság többsége nem ismeri.

Merkel második terve Frans Timmermans személye lett, akinek megválasztását szintén nem tudta elérni, ebben,

a visegrádi négyek ugyanis megakadályozták.

Hozzátette, ezek után Angela Merkel is egyfajta kompromisszumra kényszerült, de a V4 országai nélkül Ursula von der Leyen most nem lenne az Európai Bizottság elnöke.

Megjegyezte, papíron Annegret Kramp-Karrenbauer a főnöke Merkelnek a CDU-ban, de a kormány tekintetében Merkel a főnöke Kramp-Karrenbauernek, aki így csak egy védelmi miniszter. A védelmi miniszteri pozíció területén ugyanakkor hosszú évtizedek óta csőd van Németországban, Kramp-Karrenbauernek nincs nagy tapasztalata ezen a téren, ezért egyelőre sok változást nem jósol – fűzte hozzá.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg