Egy lépéssel közelebb került a kancellársághoz Kramp-Karrenbauert

 

Berlinben villámgyorsan megtalálták a bizottsági elnöknek választott védelmi miniszter utódját: a CDU elnöke eddig nem akart kormánytag lenni, de most mégis vállalta, hogy védelmi miniszter legyen. Ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz is, hogy szükség esetén átvegye Angela Merkeltől a kancellári megbízatást is – hangzott el az M1 Híradójában.

Angela Merkel sokakat meglepő, és rendkívül gyors döntéssel nevezte ki Annegret Kramp-Karrenbauert Ursula von der Leyen utódjának. A lépés váratlanságát jelzi az is, hogy az új miniszter csak jövő szerdán teheti le hivatali esküjét – ennél hamarabb nem tudták összehívni a Bundestagot.

A német sajtó komoly fordulatként értékeli, hogy a CDU elnöke mégiscsak belépett a kormányba, eddig ugyanis azt hangsúlyozta, hogy egy miniszteri megbízatás akadályozta volna a pártelnöki munkában.

Angela Merkel eddig sem titkolta, hogy a sajtóban csak a monogramján, AKK-ként emlegetett Annegret Kramp-Karrenbauernek adná át a legszívesebben a kancellári megbízatást.

A CDU gyenge EP-választási eredménye, a nagykoalíciót feszítő ellentétek és az elmúlt hetek látványos remegés-rohamai után pedig nem is elképzelhetetlen, hogy erre a lépésre még mandátumának lejárta, vagyis 2021 előtt szükség lesz.