Embertelenek az iráni diplomaták elleni amerikai utazási korlátozások

 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter embertelennek nevezte szerdán a New Yorkban élő iráni diplomaták és családjaik elleni szigorú amerikai utazási korlátozásokat.

„Mindez bizonyosan nem baráti cselekedet. A misszió tagjait és családjaikat lényegében embertelen körülmények közé helyezi. Számomra azonban nem gond, hiszen csak a három épületben van dolgom” – mondta az iráni diplomácia vezetője az ENSZ New York-i épületkomplexumában újságíróknak nyilatkozva.

Korlátozott mozgástér

Az Egyesült Államok az iráni diplomaták mozgását az ENSZ épülete, az iráni ENSZ misszió, az iráni ENSZ-nagykövet rezidenciája és a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér közé korlátozta. Közelebbről meg nem határozott okok miatt az amerikai nagyváros Queens kerületében található Queensboro Plaza hat épülettömbjének körzetében is szabad mozogniuk. A John F. Kennedy nemzetközi repülőtér is Queensben van.

Az egyébként is feszült kapcsolatokat Washington és Teherán között tovább terhelte, hogy Donald Trump amerikai elnök az iráni nukleáris program korlátozásáról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást tavaly májusban egyoldalúan felmondta, majd a korábbi szankciók visszaállítása mellett újabbakkal is sújtotta az iszlám köztársaságot.

Gazdasági háború

„Az Egyesült Államok gazdasági háborút folytat Iránnal szemben” – jelentette ki Zaríf.  „Átlagpolgárokat sújt ezzel a terrorizmussal felérő cselekedetével” – fűzte hozzá. Újságírói kérdésre, hogy miként lehet elejét venni a feszültségek elmérgesedésének, így válaszolt: „Véget kell vetni ennek, ahogy ez megtörténik, más dolgok következhetnek”.

Teherán a múlt hétfőn jelentette be, hogy megkezdte az atomalkuban megengedettnél magasabb fokon történő  urándúsítást, az iráni külügyminisztérium pedig a 2015-ös megállapodásban vállalt más kötelezettségek 60 napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, amennyiben a többhatalmi szerződést aláíró országok nem segítenek Iránnak kivédeni az amerikai szankciókat.