Megkezdik az illegális bevándorlók kitoloncolását az Egyesült Államokban

 

Részben új korszak kezdődhet a bevándorlásban vasárnaptól az Egyesült Államokban. Donald Trump ígérete szerint legalább tíz városban elkezdik begyűjteni az illegális bevándorlókat, hogy aztán kitoloncolják őket. Becslések szerint tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az országban. Azokban az államokban és városokban, ahol liberális, demokrata vezetés van, eddig általában papírok nélkül is megtűrték őket – hangzott el az M1 Híradójában.

A Híradóban közölt képeken bevetésre indulnak a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársai. New Yorkban, Miamiban, Los Angelesben, Chicagoban és még másik hat nagyvárosban kezdik meg az illegális bevándorlók begyűjtését. A razziák több napig tartanak majd.

Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak megerősítette, hogy

tíz nagyvárosban megkezdik a migránsok kitoloncolását.

Ezek az emberek illegálisan jutottak be az országunkba, mi pedig legálisan küldjük el őket. Ez ilyen egyszerű – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök hozzátéve, legelőször azokat küldik el, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, hogy saját hazájukban állítsák őket az igazságszolgáltatás elé.

Az akciók során a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársai elsősorban kétezer olyan illegális migránst keresnek meg, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de ők a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot. Donald Trump azt mondta,

az akció nem titkos, de senkit sem értesítenek majd a razzia megkezdéséről.

A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban helyezik el. Egy ilyenbe látogatott el Mike Pence alelnök is Texasban. Válsághelyzet van az ország déli határán, amit az embercsempészek idéztek elő. Kihasználták az amerikai törvények kiskapuit és családokat vettek rá arra, hogy tegyék meg a nehéz és veszélyes utat Amerika irányába – fogalmazott.

Eközben Amerika nagyvárosaiban a latin-amerikai bevándorlók érdekképviseletei utcára szólították az embereket, hogy tiltakozzanak a kitoloncolások miatt.

A Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársainak nem lesz könnyű dolguk a migránsok felkutatásában és őrizetbe vételében, mert egyes demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – például Kaliforniában vagy New York államban – védelmet élveznek, és itt a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal a migránsok kiutasításában.

Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió illegális bevándorló tartózkodik. Többségük Mexikóból vagy más közép-amerikai országokból érkezett.

A címlapfotó illusztráció.