Megkezdik vasárnap a migránsok kitoloncolását tíz városból

 

Donald Tump elnök megerősítette, hogy vasárnap tíz amerikai városban megkezdik az illegális migránsok kitoloncolását.

Újságíróknak pénteken megerősítette Donald Trump amerikai elnök, hogy vasárnap legalább tíz amerikai városban megkezdik a migránsok kitoloncolását.

A nagyvárosokban – köztük Miamiban, Los Angelesben, Baltimore-ban, Chicagóban – tervezett razziákat június elején jelentette be Mark Morgan, a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) ügyvezető elnöke, majd a június végén, a tervezett időpont előtt pár nappal Donald Trump elnök elhalasztotta a végrehajtását.

Gyűjtőközpontokban helyezik el az elfogott migránsokat

Az illegális bevándorlók – vagy legalábbis egy részük – begyűjtése vasárnap kezdődik meg és több napon keresztül tart. A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban vagy helyhiány miatt esetleg szállodákban helyezik el. Amerikai sajtóinformációk szerint a családokat lehetőség szerint együtt helyezik el, ám előfordulhat, hogy a kiskorú gyermekekre külön központokban vigyáznak majd.

Matthew Bourke, az ICE szóvivője szerdán közleményben tudatta, hogy a hivatal a munkatársak biztonsága és védelme érdekében nem hoz nyilvánosságra részleteket az intézkedésről. Az ICE tisztviselői azonban újságíróknak elmondták: az akciók során elsősorban mintegy kétezer olyan illegális bevándorlót keresnek, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot.

Van, ahol védelmet élveznek

Az Egyesült Államokban becslések szerint jelenleg mintegy 12 millió illegális bevándorló tartózkodik. Többségük Mexikóból vagy más közép-amerikai országokból érkezett. Egyes, demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – például Kaliforniában vagy New York államban – kifejezetten védelmet élveznek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekben az államokban a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal a migránsok kiutasításában.

Kaliforniában például éppen a héten írta alá Gavin Newsom kormányzó azt a törvényt, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít a 25 éves vagy annál fiatalabb, szegény sorsú migránsoknak.

A Trump-kormányzat június elején már megállapodott a mexikói kormánnyal a migráció megfékezéséről. Ennek fejében Washington felfüggesztette a kilátásba helyezett vámok bevezetését.

A Fehér Ház pénteken bejelentette: Donald Trump hétfőn fogadja Jimmy Morales guatemalai elnököt, és tárgyalásaik napirendjén a migráció és biztonsági kérdések lesznek. Amerikai sajtóértesülések szerint a két elnök egyezményt ír alá, amelyben a guatemalai vezető kijelenti, hogy országa biztonságos a menedéket keresők számára.

A várható megállapodás értelmében Guatemalának kötelező lesz megindítania a menedékjogi eljárást minden olyan migráns ügyében, aki – útban az Egyesült Államok felé – belépett az ország területére.