Lemondott az amerikai munkaügyi miniszter az Epstein-botrány miatt

 

Lemondott Alexander Acosta, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere pénteken az Epstein-botrány miatt. Az enyhe ítélet meghozatalakor Acosta volt az egyik ügyész.

A tárcavezető Donald Trump elnök jelenlétében jelentette be lemondását a Fehér Házban. Indoklásában leszögezte: nem akarja, hogy az Epstein-botrány elvonja a kormány figyelmét az érdemi munkától.

Trump közölte: Acosta reggel telefonon hívta fel őt lemondási szándékával, a döntés a miniszteré volt, nem ő kérte tőle. Az elnök hangoztatta, hogy Acosta „nagyszerű miniszter volt”. Hozzáfűzte: „jó ember és nagyon fog hiányozni nekünk”.

A 66 éves Jeffrey Epstein milliárdos üzletember ellen hétfőn emeltek vádat New Yorkban emberkereskedelem és szexuális visszaélések, köztük kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Epsteint 2008-ban Floridában egyszer már elítélték szexuális visszaélésekért, de az ügyészek vádalkut kötöttek vele és enyhe, 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Az enyhe büntetés meghozatalakor Acosta volt az egyik ügyész, a vádalkut ő tárgyalta meg.

A minisztert a letartóztatás után azonnal éles bírálatok érték, vezető demokrata párti politikusok a lemondását követelték. Szerdán Acosta sajtókonferencián próbálta megvilágítani a 2008-ban történteket. Azzal érvelt, hogy ő és munkatársai akkor vették át Epstein ügyét, miután a Palm Beach-i ügyészek ejteni akarták a vádat.

Acosta lemondása után a munkaügyi tárca irányítását ügyvezető miniszterként Patrick Pizzella eddigi miniszterhelyettes veszi át.