Nincs esélye Trump ellen annak, aki nem tud keményen vitába szállni vele

 

Donald Trump elnöksége óta most a legnépszerűbb. Kiemelkedően magas, 51 százalékos támogatottságú a gazdaságpolitikája. A megkérdezettek 42 százaléka ért egyet az adópolitikájával és 40 százaléka szerint jó a jelenlegi amerikai külpolitikai irányvonal – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Rada Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánhelyettese a műsorban elmondta, Trump mindenképpen amerikai elnök akar lenni a következő ciklusban is és mivel vidéken nagy a támogatottsága, ezért teljesen mindegy, ki lesz a demokrata jelölt a másik oldalon, meg fogja nyerni az elnökválasztást 2020-ban.

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa hozzátette, a választásoknál sokat számít a vidék–város ellentét, nem mindegy, hol, mennyi egy jelölt támogatottsága, de igazából, ami a legtöbbet nyom a latba, az a

megválasztandó elnök személyisége.

Trump személyiségének negativitása abból fakad, hogy sokszor megosztó, tabu témákat érint beszédeiben, és kimond kellemetlen igazságokat, amelyekkel minden esetben „veszélyes vizekre evez”. Ilyen volt például, amikor 2016-ban Amerika déli határainak a védelmét a köztudatba hozta, napi témát csinált belőle.

Trump ellen az igazán erős fegyver az lehet demokrata oldalon, ha egy olyan személyt választanak a jelenlegi amerikai elnök kihívójának, aki

keményen vitába tud szállni vele.

Rada Péter szerint az előválasztás megnyeréséhez szélsőségesen liberálisnak kell lenni demokrata oldalon, viszont ezzel az a probléma, hogy országosan így biztosan nem lesz esélye az illetőnek a győzelemre.

Csizmazia Gábor úgy véli, Joe Biden, Delaware állam szenátorának jelenlegi helyzete kitűnő példa erre: demokrata társai azzal támadják, hogy nem elég szókimondó, nem elég radikális bizonyos kérdésekben. Az ingyenes egészségügy kérdésével kapcsolatban egy interjúban például azt mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy azt mindenkire ki kellene terjeszteni. Ezzel szemben más demokraták, akik az ő kihívói, nem ezt kommunikálják.

Eddig is sejthető volt, de június 18-án biztossá is vált, hogy Donald Trump újra elindul az amerikai elnökválasztáson. Trump 2016-ban egy anomáliaként jelent meg, mint politikus, hiszen addig nem voltak politikai ambíciói, illetve olyan stílust és dinamikát képviselt, hogy az előválasztás, majd az elnökválasztás tanulsága az lett, hogy, aki Trump ellenfele – függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokrata oldalon áll – az nagyon megégetheti magát. Aki versenybe szeretne szállni vele, annak hasonló dinamikával kell rendelkeznie, különben nem fogja tudni tartani vele a lépést egy vita során.


A Kossuth Rádió A nap kérdése című műsora.