Trump ismét figyelmeztette Iránt

 

Donald Trump amerikai elnök szerda este a Twitteren arra figyelmeztette Iránt, hogy a Teherán által aznap bejelentett várható urándúsítást Washington „fenyegetésként” értékel.

„Csak óvatosan a fenyegetésekkel. Visszaüthetnek, akkorát, amekkorát korábban még senki nem ütött” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Felidézte egyúttal Haszan Róháni iráni elnök szerdai bejelentését is, miszerint Teherán a továbbiakban is dúsít majd uránt, mégpedig “olyan mennyiségben, amit akarunk”.

Szerdán az iráni elnök azt is közölte, hogy országa a legkorábban vasárnap megkezdi a nagyobb mértékben dúsított urán előállítását.

A perzsa állam jelenleg 3,67 százalékosra dúsítja az uránt, ezt a 2015-ben megkötött többhatalmi egyezmény lehetővé teszi. Iráni tisztségviselők azonban jelezték: 20 százalékos dúsításra készülnek. Ezzel közelebb jutnak az atomfegyverekhez szükséges, 90 százalékos urán előállításához.

Donald Trump 2018 tavaszán egyoldalúan kilépett a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris egyezményből. A lépést a többi aláíró – az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió – elítélte és továbbra is érvényesnek tekintette az atomszerződést. Róháni elnök azonban májusban 60 napos határidőt adott a szerződést aláíró többi nagyhatalomnak, hogy kompenzálják azokat az amerikai szankciókat, amelyek károsítják az iráni gazdaságot. Ez a határidő most vasárnap jár le.