Megérkeztek Trump tankjai Washingtonba

 

Már a washingtoni Lincoln-emlékműnél állomásoznak azok a harckocsik és katonai járművek, amelyek csütörtökön, a július 4-i nemzeti ünnep alkalmából tartandó katonai parádén vonulnak fel.

Az Egyesült Államok legfontosabb nemzeti ünnepén a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését ünneplik, amelyben az  akkor tizenhárom brit kolónia kinyilvánította elszakadását Nagy-Britanniától.

Az idei július 4-i függetlenségi napi ünnepség azonban más lesz, mint a korábbiak. Az ünnepnap délutánján, még a koncert és a rendezvényt lezáró tűzijáték előtt katonai parádét tartanak. A helyszín a Lincoln-emlékmű, ahol szerda este már készen álltak a páholyok, ahová kormányzati tisztviselők, törvényhozók és republikánus személyiségek kaptak meghívást – számolt be a The Washington Post.

 

 

Trump két éve élőben nézhette a francia nemzeti ünnepen rendezett katonai parádét, és már ekkor felmerült benne az ötlet, hogy egy hasonló felvonulást tartsanak az Egyesült Államokban.

Az elnök Twitter-üzenetében minden idők legnagyobb show-ját ígérte, de nem mindenkinek tetszik a katonai parádé ötlete. A demokraták a magas költségek mellett azt vetik az elnök szemére, hogy a nemzeti ünnepet választási kampányának részévé teszi, és újraválasztási esélyeinek növelésére használja.

A washingtoni polgárokat az amerikai hadsereg napokkal korábban figyelmeztette, hogy ne essenek pánikba, ha harckocsikat látnak a főváros utcáin. Sajtóértesülések szerint M1 Abrams harckocsik, B–2-es bombázók, F–35-ös és F–22-es vadászrepülők is részt vesznek a bemutatón. Több százezer embert várnak a katonai parádéra.